Podvod pri udeľovaní azylu v Nemecku sa rozšíril na 10 spolkových úradov

21.05.2018 | 12:25
  0
Hovorkyňa spolkového ministerstva vnútra dodala, že predmetom skúmania bude aj 8500 prípadov z roku 2017.

Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) v piatok vyhlásil, že preskúma približne 18-tisíc žiadostí o azyl v meste Brémy. Podľa zistení úradu až 2000 schválení v rokoch 2013 až 2016 nezodpovedalo potrebným kritériam.

V neďeľu sa zoznam vyšetrovaných pobočiek úradu rozšíril na desať. BAMF oznámil, že preskúma práve tie pobočky, kde priemerný počet žiadostí - prijatých alebo odmietnutých - predstavoval v porovnaní s inými úradmi odchýlku o 10 percent. Hovorkyňa spolkového ministerstva vnútra dodala, že predmetom skúmania bude aj 8500 prípadov z roku 2017.

Nemecký migračný úrad preverí aj sťažnosť pracovníka BAMF v spolkovom štáte Porýnie-Falcko, ktorý 6. februára tohto roku požiadal centrálu v Norimbergu o zhodnotenie „rozdielnych kritérií azylového konania“.

Škandál vypukol v Nemecku minulý mesiac po tom, ako sa ukázalo, že bývalý úradník regionálneho úradu migračnej agentúry v Brémach a jeho štyria ďalší kolegovia zobrali úplatky za udelenie azylu približne 1 200 utečencom, napriek tomu, že nespĺňali kritériá.

Bližšie informácie k téme v článku: Nemecký minister vnútra kvôli úplatkom za udelenie azylu nariadil audit v migračnej agentúre

V dôsledku politiky otvorených dverí kancelárky Angely Merkelovej prišlo do Nemecka od roku 2014 viac ako 1,6 milióna utečencov, väčšinou z Afriky a Blízkeho východu. Príliv migrantov rozdelil krajinu na dva tábory a výrazne prispel k nárastu popularity antimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá sa v septembrových voľbách po prvýkrát dostala do parlamentu a skončila na treťom mieste.

V októbri minulého roka sa Merkelovej CDU a jej sesterská strana CSU nakoniec dohodli na obmedzení ďalšieho prijatia žiadateľov o azyl na 200-tisíc ročne. V nasledujúcich dvoch rokoch plánuje Nemecko minúť 78 miliárd eur na otázky súvisiace s migráciou, uviedol v sobotu magazín Der Spiegel s odvolaním sa na materiál ministerstva financií.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti