Podpredseda Bundestagu chce skrátiť Merkelovej funkčné obdobie

08.01.2018 | 14:04
  0
Nemecká kancelárka je vo funkcii už 12 rokov.

Podporedseda nemeckého parlamentu za sociálnych demokratov Thomas Oppermann navrhol znížiť dĺžku funkčného obdobia nemeckej kancelárky. Podľa jeho návrhu by maximálna dĺžka trvania mandátu mala predstavovať maximálne dve funkčné obdobia.

„Podporujem obmedzenie funkčného obdobia nemeckého kancelára na osem alebo desať rokov ... Po desiatich rokoch vo funkcii je ťažké nájsť nový impulz alebo reagovať naň v súlade s demokratickými princípmi,“ citoval Oppermana nemecký denník die Welt.

Na druhej strane sa politik priklonil k tomu, aby doterajšia štvorročná dĺžka mandátu kancelárky bola rozšírená na päť rokov.

„Angele Merkelovej z celého srdca želám, aby našla správny okamih pre svoj odchod z funkcie počas súčasného funkčného obdobia,“ dodal Opperman.

Šéfka nemeckej vlády pôsobí vo svojom úrade už 12 rokov. Prvýkrát bola do funkcie ministerskej predsedníčky zvolená 22. novembra 2005. Stala sa tak historicky prvou ženou v kresle nemeckého kancelára. Opätovne bola potom zvolená v rokoch 2009 a 2013.

Podľa najnovšieho prieskumu agentúry YouGov, až 47 percent nemeckých občanov chce, aby Merkelová odstúpila ešte pred konaním riadnych volieb v roku 2021. Jej zotrvanie vo funkcii si želá 36 percent opýtaných.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti