Podľa Poliačika je hlúpe neísť do Marrákešu a tváriť sa, že problém neexistuje

02.12.2018 | 16:55
  0
Švejna s Matovičom sú taktiež za slovenskú účasť v Marrákeši, Ficov Smer-SD a Kollárova Sme Rodina sú proti.

Ak sa Slovensko desiatky rokov snažilo o to, aby bolo za najvýznamnejšími rokovacími stolmi sveta, je hlúpe ostávať doma a tváriť sa, že problém neexistuje. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Poliačik (nezaradený) na margo neochoty vlády a parlamentu vyslať zástupcu Slovenska na konferenciu ku Globálnemu paktu OSN o migrácii v Marrákeši.

Poliačik tvrdí, že ak sa má Slovensko hlásiť k zodpovednému správaniu v rámci celého sveta a k podpore i posilňovaniu EÚ a NATO, malo by sa zúčastniť rokovania v Marrákeši. "Malo by priniesť za rokovací stôl svoje výhrady a nachádzať partnerov i spojencov, vďaka ktorým by sme výhrady mohli nechať zapracovať do finálneho textu," povedal Poliačik. V súvislosti s diskusiou, či by prítomnosť zástupcu Slovenska v Marrákeši znamenala súhlas s Globálnym paktom OSN o migrácii, uviedol, že si nepamätá jediné stretnutie štátnikov na najvyššej úrovni, kde by samotná účasť znamenala automaticky súhlas. "Mám už možnosť poznať obsah analýzy ministerstva zahraničných vecí, ktorá konštatuje to isté," podotkol.

Klus hovorí o problematických bodoch v migračnom pakte, Poliačik o prínose

Poslanec NR SR Martin Klus (SaS) upozorňuje, že hoci globálny rámec nie je záväzným, je takzvanou mäkkou mocou. V pakte je podľa neho viacero vecí, ktoré sú problematické pre Slovensko. Ako spresnil, v preambule sa píše o migrácii ako o pozitívnej veci, zdroji prosperity, inovácií, udržateľného rozvoja v globalizovanom svete a tieto pozitívne vplyvy možno optimalizovať zlepšením riadenia migrácie. "My si nemyslíme, že migrácia je za každých okolností len pozitívna vec. Negatívnu skúsenosť, ktorú máme v rokoch 2015 a 2016, nemožno opomínať," skonštatoval. Problémom podľa neho je aj pasáž o tom, že akákoľvek pomoc migrantom nesmie byť kriminalizovaná. "Príde mi to ako šialenstvo. Pod takouto pomocou sa vydávajú ľudia, ktorí sú ochotní nasadiť matky a deti do gumených člnov a poslať ich na Stredozemné more," povedal Klus.

Preambula podľa Poliačika hovorí o tom, že ak sa migrácia dokáže zvládnuť, regulovať a dostane základný legislatívny i ľudsko-právny rámec, tak môže byť podstatne prínosnejšia ako v súčasnosti. "To, že sa v nej vyjadruje názor, že by nemali byť kriminalizovaní ľudia, ktorí migrantom pomáhajú, sa oveľa viac týka činnosti ľudsko-právnych aktivistov a ľudí priamo v krajinách, kam migranti prichádzajú, ako prevádzačov," podotkol poslanec.

Ak by sa rozhodol zúčastniť konferencie v Marrákeši prezident SR Andrej Kiska, podľa Klusa by to bolo jeho rozhodnutie, ktorým by sa však mohli priepasti v rámci konsenzu v zahraničnej politike ešte prehĺbiť. Lepšie riešenie vidí v písomných pripomienkach.

Poslanci sa vyjadrili aj k aktuálnemu napätiu medzi Ruskom a Ukrajinou. Ukrajina podľa Klusa si háji len svoje práva. Verí, že k vážnejšiemu vojenskému vyhroteniu medzi krajinami nedôjde. Poliačik očakáva od medzinárodného spoločenstva dostatočne silný signál, aby ruský prezident Vladimir Putin pochopil, že prekročil akceptovateľné hranice správania sa v medzinárodnom prostredí.

Švejna s Matovičom sú tiež za slovenskú účasť v Marrákeši

Štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ivan Švejna (Most-Híd) a poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič (OĽaNO) sa zhodli na tom, že na konferenciu do Marrákeša by slovenský zástupca mal ísť. Ten by však na stretnutí o Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii mal uviesť výhrady, ktoré Slovensko voči paktu má. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Most-Híd stojí za Lajčákom - migrácia bola aj bude

Švejna pripomenul, že "migrácia tu bola, je a bude". Poukázal aj na to, že Slováci migrujú tiež. "Strana Most-Híd podporila výhrady voči tomuto paktu a nechce povinné kvóty. Tvrdíme, že v oblasti migračnej politiky musí byť suverenita," uviedol. Podľa Švejnu je "dôležité komunikovať".

Vysvetlil, že nielen minister zahraničia Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), ale napríklad aj bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič jasne pomenovali riziká toho, keby sa Slovensko stretnutia nezúčastnilo. "Ak máte nejaké výhrady, tak je slušnosť povedať to do očí. To znamená, my sme za výhrady, nesúhlasíme s paktom, ale treba tam ísť a povedať to, že s tým nesúhlasíme," vyjadril sa Švejna. Švejna poukázal na to, že napríklad aj Poľsko, ktoré má voči paktu výhrady, do Marrákeša príde. Zároveň zdôraznil, že verí, že sa zahraničnopolitická orientácia Slovenska nezmení. Za Lajčákom predstavitelia Mostu-Híd podľa Švejnu stoja, pretože ho považujú za jedného z najvýznamnejších diplomatov novodobých slovenských dejín.

Matovič: Prítomnosť v Marrákeši nikomu neublíži

Opozičný poslanec Igor Matovič na margo Lajčáka poznamenal, že bol určite zástancom proatlantickej orientácie SR. "Politici by mali byť v prvom rade zodpovední a odvážni riešiť aj nepopulárne problémy... Migrácia je naozaj zásadný problém a nemali by sme si zakrývať oči a povedať si, že nepôjdeme niekam do Marrákeša diskutovať, a tým pádom problém nebude existovať," myslí si.

Podľa Matoviča prítomnosť na konferencii "nikomu neublíži". Aj opozičný poslanec poukázal na to, že viaceré krajiny nie sú spokojné s paktom, a predsa idú a povedia si svoje výhrady. "My tak isto máme výhrady voči dokumentu, ale keď nebudeme pri tom stole, potom budeme na jedálnom lístku," spresnil.

Erik Tomáš: Nedáme si diktovať Európskou úniou

S účasťou však nesúhlasia poslanec NR SR Erik Tomáš (Smer-SD) a poslanec NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Tomáš zopakoval, že do utorka (4.12.) má premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) čas, aby ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí presvedčil, aby ostal šéfom slovenskej diplomacie. "Strana Smer-SD má k otázke migrácie dlhodobo jasný a nemenný, konzistentný postoj. Ak by sme urobili čokoľvek, čo by vyzeralo ako zmena tohto postoja, nemohli by sme sa pozrieť našim voličom do očí," uviedol.

"Nedáme si diktovať Európskou úniou (EÚ) a spochybňovať naše suverénne právo o tom rozhodovať, tak potom sme naozaj nemohli zahlasovať za globálny pakt o migrácii, ktorý je škodlivý a nebezpečný dokument," zdôraznil. Dokument podľa Tomáša jasne nerozlišuje medzi legálnou a nelegálnou migráciou, ale najmä vyzdvihuje len určité pozitíva migrácie a absolútne ignoruje bezpečnostné riziká, ktoré migračné vlny, prichádzajúce do Európy, prinášajú. Demisiu ministra Lajčáka považuje Tomáš za "logický krok". Spôsob, akým k tomuto kroku šéf diplomacie dospel, považuje "za nešťastný". Ak by do Marrákešu cestoval prezident Andrej Kiska, podľa Tomáša by to strana Smer-SD považovala "za chybu".

Boris Kollár: Migračný pakt je už dávno dohodnutý, na výhrady boli dva roky

Opozičný poslanec NR SR Boris Kollár zasa tvrdí, že pakt je "dávno dohodnutý". "Boli na to dva roky, aby sme naše stanoviská a naše výhrady uviedli. Ten pakt je hotový," zdôraznil opozičný poslanec. Pripomienkovať sa podľa neho dal do júna. "Keď teraz v decembri niekto do Marrákeša vycestuje, už nejde nič tlmočiť. Už ho nikto nebude počúvať. A už žiadne pripomienky sa tam nedajú kde dať," dodal Kollár s tým, že účasťou Slovenska sa pakt potvrdí.

Zdroj: 24hod.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti