Podľa Pellegriniho Vietnamci zneužili pohostinnosť Slovenska

02.05.2018 | 16:01
  0
Predseda vlády je na jednodňovej zahraničnej pracovnej ceste v Nemeckej spolkovej republike.

"Na žiadnych dokumentoch, ktoré som mohol vidieť, sa nenachádzalo meno dotyčnej osoby," povedal premiér Peter Pellegrini na margo údajného únosu významného vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Nemecka cez Slovensko späť do Vietnamu.

„Jediné, čo sa mohlo stať by bolo, že bola zneužitá pohostinnosť Slovenska a servis, ktorý sme vietnamskej strane poskytli. Takým spôsobom sa dotyčný mohol dostať na palubu, ale nič nenasvedčuje tomu, že to tak bolo,“ uviedol predseda vlády pred svojou návštevou Nemecka.

Predseda vlády je na jednodňovej zahraničnej pracovnej ceste v Nemeckej spolkovej republike. Spolková kancelárka Angela Merkelová prijala jeho pozvanie na návštevu Slovenska. Pellegrini to oznámil v stredu po stretnutí s Merkelovou v jej úrade. Návšteva sa uskutoční na jeseň, šéfka nemeckého kabinetu sa zúčastní rokovania krajín Vyšehradskej štvorky vo formáte V4 + Nemecko.

Obaja štátnici sa venovali aj kauze únosu vietnamského funkcionára Trinh Xuan Thanha. Ešte predtým prijal Pellegriniho aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. S Merkelovou premiér rokoval okrem bilaterálnych aj o aktuálnych európskych témach, medzi nimi o príprave viacročného finančného rámca.

Predvolali si veľvyslanca

Slovensko si na štvrtok 3. mája predvoláva vietnamského veľvyslanca, aby vysvetlil okolnosti možného únosu Trinh Xuan Thanha z Nemecka do Vietnamu. Pre TASR to v stredu uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Susko.

Slovenský rezort diplomacie už s vietnamským veľvyslanectvom o celej situácii komunikoval, tvrdí Susko.

K únosu malo dôjsť minulý rok v lete počas návštevy vietnamského ministra vnútra pre bezpečnosť generála To Lama v Bratislave. Slovensko vietnamským predstaviteľom poskytlo vládny špeciál, v ktorom sa mal vraj prepraviť aj unesený podnikateľ, bývalý šéf štátnej stavebnej spoločnosti Trinh Xuan Thanh. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa v tom čase stretol s predstaviteľmi Vietnamu, hovoril o znepokojení a pobúrení, ak by sa tieto správy potvrdili.

O okolnostiach celého prípadu informoval nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý si pritom kládol otázku, či Slovensko pomáhalo pri únose. Slovenská strana to dôrazne odmietla. Delegácia z Vietnamu mala priletieť do Viedne, ale nakoniec pristála v Prahe. Vzhľadom na túto zmenu a následný program generála To Lama v Moskve, rezort vnútra mal svojim partnerom poskytnúť vládny špeciál z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy.

Zdroj: pravda.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti