Podľa bývalého šéfa francúzskej kontrarozviedky je NATO nebezpečná organizácia

23.05.2017 | 18:06
  0
Tvrdenia o agresívnom správaní sa Moskvy pochádzajúce od amerických predstaviteľov vojenského bloku sú “prehnané”.

Severoatlantická aliancia sa stala po páde Sovietskeho zväzu zastaralou organizáciou. Vojenský blok navyše úmyselne vykresľuje Rusko ako bezpečnostnú hrozbu, aby odôvodnil svoju existenciu. V rozhovore pre spravodajskú televíziu RT to uviedol Yves Bonnet, ktorý svojho času šéfoval francúzskej kontrarozviedke.

“Rusi už nie sú darebáci, a sovietská hrozba zmizla – hlavne preto, že ZSSR už neexistuje,” povedal Bonnet.

Tvrdenia o agresívnom správaní sa Moskvy pochádzajúce od amerických predstaviteľov vojenského bloku sú “prehnané”, dodal bývalý šéf DST (skratka francúzskej kontrarozviedky – pozn. red.)

“Som presdvedčený, že NATO zámerne živí vnímanie Ruska ako hrozby … Ako každá organizácia, aj Severoatlantická aliancia chce pokračovať. A jediný dôvod na predĺženie jej existencie sú Rusi,” povedal.

“Zobrazovanie Ruska ako medzinárodnej hrozby už nefunguje. Môžem vás ubezpečiť, že francúzsky ľud už tomu našťastie neverí,” zdôraznil Bonnet.

Bývalý šéf spravodajskej služby tiež uviedol, že “je veľmi smutné, že Francúzsko opäť vstúpilo do NATO”. V roku 1966 sa totiž Paríž stiahol z Aliancie kvôli spochybneniu jej schopnosti odolať Sovietskemu zväzu, a so zámerom rozvíjať svoj vlastný jadrový odstrašujúci prostriedok. O štyridsaťtri rokov neskôr sa však krajina k bloku opäť pripojila v roku 2009.

V súčasnosti NATO “nie je užitočnou, ale nebezpečnou organizáciou,” povedal Bonnet a dodal, že “Severoatlantická aliancia by mala byť kompletne rozpustená”.

“Videl som, čo NATO robilo v Juhoslávii. Viedlo tam vojnu bez medzinárodného súhlasu … A teraz Aliancia útočí na Afganistan.”

Spravodajský veterán odsúdil politiku bloku voči Rusku, keď povedal, že “nemá zmysel, aby sa Rusi obávali. Je úplne zbytočné ich znervóňovať”. Rovnako odmietol tvrdenia, že sa Rusko snažilo zasahovať do francúzskych prezidentských volieb.

“Myslím si, že je to naozaj naopak. Na prezidentskú kampaň však mali vplyv finančné záujmy, francúzske i medzinárodné. Najmä izraelské, ktoré prezidentskú kampaň Emmanuela Macrona  podporili,” vysvetlil bývalý riaditeľ DST.

Vyjadril tiež poľutovanie nad tým, že “z politických dôvodov” Paríž zanedbáva spoluprácu so spravodajskými službami Ruska, Sýrie a ďalších krajín, ktoré “priamo bojujú proti terorizmu”. Takáto medzinárodná spolupráca by podľa neho bola efektívnejšia v boji proti extrémizmu aj vo Francúzsku.

Zdroj: rt.com

Preklad: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti