Podiel jüanu a zlata sa v rámci ruských rezerv naďalej zvyšuje

09.07.2018 | 14:48
  0
Zvýšený dopyt po čínskej mene súvisí so zavedením protiruských sankcií.

Ruská centrálna banka zvýšila svoje finančné rezervy, keď na úkor amerického dolára bol zaznamenaný nárast podielu čínskej meny a zlata.

Podiel jüanu sa v treťom štvrťroku 2017 v porovnaní s prvým kvartálom minulého roka zvýšil z 1 na 2,8 percent. Začiatkom júla to vo svojom vyhlásení uviedla ruská centrálna banka. Čínska mena spolu so 17,2-percentným podielom zlata tvoria jednu pätinu ruských štátnych rezerv.

Ruská federácia nakupuje v porovnaní s ďalšími centrálnymi bankami čínske aktíva vo zvýšenej miere. Nárast dopytu po čínskej mene súvisí so zavedením protiruských sankcií, ktoré od roku 2014 uplatňujú Spojené štáty, Európska únia a ich spojenci.

Rusko zároveň podpísalo s Čínou dohodu, že platby národnými menami sa v rámci vzájomného obchodu budú taktiež realizovať vo zvýšenej miere.

Väčšina aktív ruskej centrálnej banky je stále denominovaná v amerických dolároch. V štvrtom štvrťroku minulého roka podiel dolára na ruských rezervách predstavoval 45,8 percenta a v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi klesol o takmer jedno percento.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti