PLAVČAN: Problémom je, že extrémizmus sa tvári ako vlastenectvo

16.02.2017 | 18:19
  0
Cieľom projektu poznaj svoju minulosť a nezabudni je poukázať na hrozbu vyplývajúcu z ignorovania hrôz holokaustu, s poukázaním na rastúci extrémizmus a radikalizmus.

Bratislava 16. februára – Je dôležité, aby mladí ľudia vedeli rozoznať pravdu od klamstva. Povedal to minister školstva SR Peter Plavčan (nominant SNS) počas diskusie na tému narastajúceho extrémizmu z pohľadu zdravotne postihnutých ľudí, ktorú dnes zorganizovala Nadácia otvorenej spoločnosti (NOS-OSF).

Diskusia bola súčasťou projektu Poznaj svoju minulosť a nezabudni, ktorého cieľom je poukázať na hrozbu vyplývajúcu z ignorovania hrôz holokaustu, s poukázaním na rastúci extrémizmus a radikalizmus. Mladí hendikepovaní ľudia navštívili v rámci projektu Múzeum bývalého nacistického vyhladzovacieho tábora v poľskom Osvienčime. "Je to miesto, kde násilnou smrťou zomrelo 1,3 milióna ľudí. Návšteva mi dala silu a chuť ľuďom, ktorí to nezažili, ukázať a vysvetliť, čo sa v táboroch dialo," podelil sa s diskutujúcimi Martin Bernadič, ktorý sa projektu zúčastnil.

Oficiálnu záštitu nad projektom prevzal minister školstva Peter Plavčan, ktorý sa besedy zúčastnil. "V našej spoločnosti sa objavuje mnoho prejavov extrémizmu, preto je dôležité hovoriť o holokauste. Najväčším problémom je, že extrémizmus sa tvári ako vlastenectvo," povedal Plavčan. Dodal, že táto téma je významnou súčasťou reformy školstva a je dôležité, aby mali mladí ľudia kritické myslenie, ktoré im pomôže rozoznať pravdu od klamstiev.

Autorom projektu je bývalá investigatívna novinárka Monika Ščevovichová, ktorá po autonehode v roku 2008 skončila na invalidnom vozíku. "Extrémizmus neuznáva žiadnu minoritnú skupinu," povedala Ščevovichová. Ján Orlovský z NOS-OSF dodal, že ľudia si musia uvedomiť, že obeťami holokaustu by dnes mohol byť každý. "Nenávisť je rovnako prítomná u ľudí s nižším aj s vyšším vzdelaním. Nerozumiem tomu a nevidím dôvod, aby bol človek naklonený extrémizmu. Musíme si uvedomiť, že obeťami by sme mohli byť my," dodal Orlovský.

Práve zdravotne postihnutí ľudia, spolu s deťmi a ľuďmi nad 60 rokov, počas druhej svetovej vojny skončili ako prví v plynových komorách koncentračných táborov. Podľa oficiálnych odhadov v nich zahynulo viac ako 250.000 hendikepovaných, čo je aj súčasný odhad počtu ťažko zdravotne postihnutých ľudí žijúcich na Slovensku. Projekt Poznaj svoju minulosť a nezabudni bude pokračovať v poukazovaní na hrozby extrémizmu v dvoch hlavných líniách. Prvou bude podpora ďalších návštev Osvienčimu, druhou besedy, ktorých cieľom bude konfrontácia mladých ľudí.

Zdroj: TASR


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti