PLATY POSLANCOV V SR

24.07.2017 | 11:40
  0
... a na porovnanie pár ich kolegov v zahraničí

Dňa 20. júla 2017 sa objavila na stránke aktuality.sk správa, že poslanci NR SR by si chceli zvýšiť plat asi o 1.000,- eur, čo vyvolalo rôzne vášne a názory. V tomto článku bolo uverejnené, že mesačný príjem poslanca NR SR je momentálne na úrovni cca 3.400,- eur a toto zvýšenie, čo je vlastne v tomto prípade tzv. „odmrazenie“, by zdvihlo ich mesačný plat na hodnotu 4.300,- až 4.500,- eur. 

Proti tomuto zvýšeniu sa postavili dve strany, OĽaNO-NOVA a ĽSNS. Vážne výhrady mala aj strana Most-Híd, no poslanec Gábor Gál prisľúbil, že: „Budeme hľadať riešenie.“ Čo myslíte, Vážení, nájdu ho?

Miroslav Číž zo Smeru sa odvolával na judikát Ústavného súdu SR, kde tento konštatoval zmrazenie platu sudcov za rozporné s Ústavou SR. Podľa Číža, ak to platí u sudcov, malo by to platiť aj u poslancov! Ja neviem, fakt mám problém sa v tom vyznať. Tak je Ústava SR záväzná, alebo si ju poslanci môžu ohýbať, keď sa im to hodí? Ja už naozaj strácam prehľad, kedy je to „áno“ a kedy „nie“! Samozrejme aj pán poslanec Číž prisľúbil, že po lete sa k tejto téme, ktorá je „nesmierne dôležitá“ pre budúcnosť a fungovanie Slovenskej republiky, vrátia. 

Pán poslanec Ľubomír Galko zo strany SaS sa vyjadril, že „zmrazenie platov bol dobrý nástroj v čase, keď sa to zaviedlo, lebo sme tým preukázali určitú solidaritu“ (a tuším má toto slovo táto strana aj v názve!) „ale v posledných rokoch to je jeden čistý populizmus a demagógia.“ No, tieto dve slová v názve nemajú. Otázka je, či poznajú ich význam.

Z úst Veroniky Remišovej zo strany OĽaNO-NOVA zazneli slová, že „tento návrh z dielne SNS je len pokračovaním ich nezmyselnej politiky zákazu horaliek, plagátikov, či žltých vlakov.“ Čo sa týka zákazu konzumácie horaliek v parlamente, s tým sa stotožňujem. Nechcem vám zdvihnúť tlak, len mi tak napadlo, ako by vyzeral napr. sudca Štefan Harabin na pojednávaní, keby si počas vedenia súdneho pojednávania vytiahol obloženú žemľu a jedol by ju. Jaaaaj, on by si to v živote nedovolil z úcty k svojmu postaveniu! Hmmm, no, tak to je asi ten rozdiel! Neviem, Vážení, vy si to na svojom pracovisku môžete dovoliť? Tak sa potom všetkým poslancom hlboko ospravedlňujem! Zároveň pani poslankyňa ale dodala, že plat poslanca by mal byť taký, aby tento sa nesnažil vyciciavať štát, ryžovať na štáte a zároveň nepodľahnúť rôznym záujmovým skupinám v pozadí. Prečo? Už videla, že by sa to stalo? Veľmi, veľmi, ale veľmi neutrálna odpoveď, ktorá dáva možnosť sa odkloniť a hlasovať ZA!

Ale vráťme sa k tomu zvýšeniu. Pani poslankyňa má pravdu v tom, že zákony by mal zákonodarný zbor vytvárať hlavne pre ľudí. Zákony dobré a prospešné všetkým!

Podpredseda strany Milan Uhrík odkázal, že „väčšina poslancov si nezaslúži ani ten plat, čo majú!“ Odporúčam mu, aby nabudúce konkretizoval, ktorých poslancov myslel. Niektorí by si mohli totiž myslieť, že myslel seba! Tiež veľmi neutrálna odpoveď! Ak sa na ňu pozriete pod lupou, žiadne striktné odmietnutie to nie je! Žiaľ, osobne som čakala tzv. „radikálny rez“!

Poslankyňa Jana Cigániková sa vyjadrila, že „plat poslanca, aj niektorých ústavných činiteľov by mal byť vyšší a to z toho dôvodu, aby bola vyššia motivácia naozaj úspešných ľudí, ktorí dnes robia v nadnárodných spoločnostiach, ktorí naozaj majú nejaké skúsenosti, vedomosti.“ Tak TOTO, Vážení, považujem za najlepší argument! Veď do štátnej správy idú ľudia s presvedčením a s motiváciou túto krajinu zveľaďovať! Najžiarivejším príkladom týchto pohnútok je Ing. František Imrecze, dnes prezident Finančnej správy SR. Predtým bol v súkromnom sektore, ako generálny riaditeľ spoločnosti SAP Slovensko. (Ak to niekto nepochopil – sarkazmus, Vážení!) To sa v SaS fakt nenašiel lepší argument??????

No, pán poslanec Dušan Tittel si osobne nemyslí, že „by mali poslanci vysoký plat vzhľadom k tomu, že čo robia. Ako koľko dní vykonávajú svoju prácu (POSLANIE! Nie prácu!!!! Vážený pán POSLANEC, to je koreň slova!) treba myslieť aj na to, že nielen tých 80 až 90 rokovacích dní, ktoré prebiehajú tu v parlamente. Poslanci pracujú aj vo svojich regiónoch.“ Tak tu mi prišlo trochu nevoľno. V akých regiónoch? „Región“ pre poslanca NR SR je CELÁ SLOVENSKÁ REPUBLIKA!

Pán poslanec Andrej Hrnčiar, ktorý kandidoval za #Sieť, tvrdí, že „plat poslanca nie je motivačný pre naozaj šikovných ľudí, ktorých by som si vedel predstaviť tu, že by v parlamente mohli sedieť, a nechcú mať s politikou nič spoločné.“ Viete, ale toto je len môj názor: ja osobne si napr. šikovného chirurga, ktorý zachraňuje ľudské životy, viem najlepšie predstaviť v špičkovo vybavenej chirurgickej sále, prípadne hasič, ktorý je ochotný a schopný vojsť do horiaceho domu, aby odtiaľ vyniesol a tým zachránil dieťa, tiež mi viacej „sedí“ na mieste, kde túto profesiu vie uplatňovať. Ale to je čisto môj názor!

Pán poslanec Ľuboš Blaha, nám nevedel povedať, či „je to dosť, málo, ale mám pocit, že od zmrazenia platov je tá miera zárobkov slovenských poslancov nižšia ako v okolitých krajinách. Čiže, treba sa nad tým zamyslieť takto.“

No, ja som sa zamyslela! Keďže pán poslanec povedali!

Pozrime sa na násobky platov poslancov v niektorých krajinách, hoci aj vo svete. 

Možno by poslancom NR SR vyhovoval násobok, ktorý majú poslanci v Brazílii. Tam totiž platy poslancov dosahujú 10,6 násobok PRIEMERNEJ mzdy obyvateľstva. Možno by nebol pre nich na zahodenie ani príjem, ktorý majú poslanci v Ruskej federácii. Tam je tento násobok 5,8. Prípadne Taliansko 5,5, alebo Tunisko 4,5. 

Ale pozrime sa na to, ako to vyzerá v nemecky hovoriacich krajinách, kde ekonomika týchto krajín prevyšuje našu, t. j. Rakúsko, Nemecko a Švajčiarsko. Tak rakúski poslanci majú trojnásobok priemernej mzdy obyvateľstva. Áno, rovnako ako naši páni poslanci. Nemeckí poslanci sú na tom, div sa svete, horšie, tí majú len 2,8 násobok, ale úplne „najhoršie“ sú na tom poslanci vo Švajčiarsku. Tí majú len 1,2 násobok priemernej mzdy obyvateľstva Švajčiarska.

Rozdiel je ale práve v tej priemernej mzde, ktorú obyvatelia týchto štátov majú. Tak si to vypočítajte, Vážení, toto už fakt nechám na vás, koľko je priemerná mzda vo Švajčiarsku, keď švajčiarsky poslanec má 5.000,- eur mesačne.

Judita L. 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti