Pentagon pripustil, že dôkazy o útoku chemickými zbraňami v Sýrii nemá, ale naďalej obviňuje Rusov a Damask

28.02.2018 | 12:15
  0
Spojené štáty ignorujú, že násilie v Sýrii páchajú militantné skupiny.

Pentagon priznal, že informácie o údajných útokoch chemickýcmi zbraňami zo strany sýrskej vlády má od mimovládnych organizácií s tým, že nemôže potvrdiť, či sa dokonca uskutočnili. Nedostatok dôkazov však USA nebráni tomu, aby zo zodpovednosti obvinili Rusko.

Americké ministerstvo zahraničných vecí napríklad obvinilo Moskvu z toho, že nepodporuje prímerie navrhované OSN.

Ministerstvo obrany Spojených štátov v reakcii na otázku RT uviedlo, že nedisponuje overiteľnými dôkazmi, že chemický útok sa skutočne odohral vo Východnej Ghúte.

„Hľadáme dôkazy,“ reagoval hovorca Pentagonu. Priznal tiež, že informácie o údajnom útoku pochádzajú od viacerých skupín, vrátane neslávne známych Bielych prilieb.

„Nemôžeme potvrdiť konkrétne čísla alebo incidenty“ uviedlo ministerstvo, ktoré však trvá na „správach o pokračujúcom násilí zo strany brutálneho režimu“.

„Ktokoľvek vykonal tieto útoky, Rusko od svojho zaangažovania sa do vojny v Sýrii nesie zodpovednosť za obete vo Východnej Ghúte, ako aj za množstvo ďalších sýrskych obetí útoku chemickými zbraňami,“ vyhlásil ešte v januári americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

Washington však ignoruje fakt, že práve militantné skupiny páchajú v Sýrii skutočné násilie.

V utorok ozbrojené skupiny prítomné vo Východnej Ghúte narušili prvý deň humanitárneho priméria, ktoré zabezpečilo ruské Centrom na zmierenie znepriatelených strán v Sýrii v spoluprácii so sýrskou armádou. Cieľom bolo umožniť civilistom opustiť túto oblasť.

Zatiaľ čo sýrska armáda dohliadala na dodržiavanie prímeria, militanti použili humanitárnu prestávku na to, aby proti nej spustili rozsiahlu ofenzívu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti