Pellegrini: Možeme prijať 1200 migrantov, ale bez súhlasu vlády sem nepríde ani jeden

29.06.2018 | 13:06
  0
Rokovanie v Bruseli bolo podľa slovenského premiéra veľmi náročné.

Slovensko môže prijať až 1200 migrantov v rámci výpomoci susedným krajinám, ktoré sa ocitnú v núdzi. Na Slovensko však neprídu žiadni migranti bez toho, aby s tým vláda súhlasila. Povedal to v piatok slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) ohľadom dohody o migrácii, ktorá sa v noci dosiahla na summite EÚ v Bruseli.

Rokovanie v Bruseli bolo podľa Pellegriniho veľmi náročné - trvalo desať hodín a skončilo sa až o pol piatej ráno. "Podarilo sa nám dosiahnuť text, s ktorým môže byť spokojná aj Slovenská republika, ale hlavne s tým textom môže byť spokojná aj Európska únia, pretože tú zodpovednosť za Európsku úniu nesieme všetci... Musím veľmi oceniť, že konečne sa diskusia z roviny vynucovania relokácie a povinných kvót presunula do roviny dôslednej ochrany vonkajších hraníc, čo bola jedna z hlavných tém," povedal premiér a zdôraznil, že to je niečo, čo Slovensko presadzovalo dlhodobo.

Na základe textu dohody by malo dôjsť k posilneniu agentúry Frontex – navýšením finančných i technických prostriedkov. EÚ je zároveň podľa Pellegriniho vyzvaná, aby prehodnotila systém hotspotov v tretích krajinách, kde prebehne rýchly proces vyhodnotenia. Ak by predsa len nejakí migranti do EÚ prišli, dohodlo sa, že "budú môcť v krajinách prvej línie vzniknúť kontrolované centrá", tie však budú zriadené na dobrovoľnej báze.

Slovensko potrebovalo v tejto súvislosti uistenie, že preň nebudú vyplývať podmienky na povinné prerozdeľovanie. "Žiadni migranti neprídu na Slovensko bez toho, aby Slovensko súhlasilo," povedal premiér. Slovensko však podľa jeho slov "skôr vníma", že má stále kapacitu na poskytnutie dočasnej pomoci – napríklad dočasného umiestnenia azylantov zo susedných krajín, napríklad Rakúska, ktoré sa ocitnú v núdzi, na svojom území. Takto, v akýchsi "štartovacích zariadeniach", môže podľa Pellegriniho prijať až 1200 migrantov.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti