Pellegrini: Migračný pakt OSN odmietam, Slovensko ho nepodporí

25.11.2018 | 14:16
  0
Premiér v tejto súvislosti dodal, že šéf diplomacie Lajčák zobral jeho stanovisko na vedomie.

Slovensko kompakt z dielne OSN o migrácii nepodporí a neschváli ho. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini. Ak by účasť Slovenska na summite v Marakéši znamenala, že dokument podporujeme, nikto tam nepôjde. Predseda vlády chce analýzu o tom, či by účasť na rokovaní v Marrákeši Slovensko k niečomu zaväzovala.

Slovensko má so súčasným znením paktu problém

"Slovensko má problém so znením paktu OSN, ako je dnes navrhnutý. Slovensko si nemyslí, že neexistuje rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou. Ekonomickú migráciu považujeme za nelegálnu, škodlivú a za bezpečnostné riziko," uviedol Pellegrini s tým, že Slovensko s paktom nebude súhlasiť. "Ak by účasť akéhokoľvek zástupcu SR mala znamenať automaticky prihlásenie sa k Marrákešskému protokolu, tak sa nikto, vrátane ministra, na zasadnutí v Marrákeši za SR nezúčastní," doplnil.

Pellegrini tiež informoval, že požiada ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) spolu so štátnym tajomníkom Lukášom Parizekom z SNS o analýzu k účasti či neúčasti Slovenska v Marrákeši. Pod Parízka totižto spadajú medzinárodné organizácia, teda aj OSN.

"Ak nám právna analýza ukáže, že je možno vhodné, aby sa niektorý z nižších predstaviteľov SR na tejto konferencii zúčastnil a jasne všetkým povedal, v čom SR nikdy s takýmto dohovorom súhlasiť nebude, a nebude nás to zaväzovať k tomu, že sa účasťou staneme akoby signatárom paktu, nevidím dôvod, prečo by tam niekto zo Slovenska alebo veľvyslanec z príslušnej ambasády nemohol ísť a naše výhrady tlmočiť," zdôvodnil predseda vlády.

Pellegrini o kompakte hovoril aj so svojimi kolegami z Rakúska a Poľska, ktorí už odmietli kompakt podporiť.

Premiér verí, že sa s tým Lajčák zmieri

„Ako predseda vlády odmietam znenie kompaktu o migrácii a odmietam, aby platil na Slovensku," dodal Pellegrini. Pokiaľ ide o možnú demisiu Lajčáka, už s ním hovoril. Pellegrini hovorí, že jeho stanovisko vzal Lajčák na vedomie. Premiér upozornil, že Slovensko čakajú predsedníctva v OBSE, OECD aj v V4 a nemyslí si, že by Slovensko malo stratiť kvalitného ministra pre tento pakt. Verí, že Lajčák sa s tým zmieri a povýši službu SR nad svoje osobné postoje.

Zahraničný výbor NR SR už prijal uznesenie, podľa ktorého by Slovensko kompakt malo odmietnuť. Proti kompaktu je hlavne koaličná SNS, ale aj opozičné SaS a Sme rodina. O alternatívnom uznesení, o ktorom by mohol rokovať parlament, hovorí aj minister Lajčák.

Globálny pakt OSN o migrácii rozdeľuje politickú scénu. Viaceré strany ho odmietajú, SNS trvá na uznesení, ktorým by parlament vládu požiadal o odmietnutie paktu. Tiež trvá na neúčasti Slovenska na rokovaní v Marrákeši. Lajčák pre toto uznesenie hrozí demisiou, hovoril, že premiérovi predložil iné, lepšie. Je presvedčený, že Slovensko by do Marrákeša malo ísť, aby prezentovalo svoj postoj.

Na stranu ministra sa z koalície stavia Most-Híd. O dokumente sa rokovalo, keď Lajčák predsedal Valnému zhromaždeniu OSN, je to teda pre neho aj otázka dôvery.

Zdroj: SITA / aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti