Paranormálne sily, atómové delo v Košiciach, lietajúce taniere ...

18.01.2017 | 19:09
  0
Americká Ústredná spravodajská služba zverejnila na internete približne 13 miliónov strán predtým utajovaných dokumentov

Washington 18. januára - Niekdajšia Československá armáda údajne vlastnila a testovala poľné atómové delo. Vyplýva to z utajovaných dokumentov, ktoré teraz zverejnila na internete americká Ústredná spravodajská služba (CIA).

CIA zverejnila 17. januára približne 13 miliónov strán predtým utajovaných dokumentov. Mnoho materiálov sa týka aj bývalého Československa. V "nevyhodnotenej" informačnej tajnej správe CIA z 8. marca 1954 sa uvádza:

"1. Správy zo slovenského posádkového mesta Košice naznačujú, že československá armáda teraz nadobudla, ale iba na krátky čas, poľné atómové delo. Zbraň je podľa hlásenia stredného kalibru a menšia ako americké atómové poľné delá, ktoré sú momentálne v Nemecku.

2. Podľa hlásenia sa konali tajné strelecké skúšky v prítomnosti sovietskych expertov. Tieto testy sa konali v úzkych priesmykoch Karpát, v sovietskej podkarpatskej oblasti. Delostrelecký pluk, špeciálne vycvičený na zaobchádzanie s touto zbraňou, je údajne umiestnený v Košiciach."

CIA zverejnila na internete približne 13 miliónov strán predtým utajovaných dokumentov, ktoré boli sprístupnené online po prvý raz, a to po dlhej kampani stúpencov slobodného prístupu k informáciám uzavretí žaloby podanej proti CIA.

Medzi spismi sa nachádzajú záznamy spravodajských zložiek, bádateľské štúdie, či dokumenty o paranormálnych javoch či o experimentoch. Kompletný archív pozostáva z takmer 800.000 spisov obsahujúcich dovedna 13 miliónov strán.

Možno medzi nimi nájsť záznamy Henryho Kissingera, ktorý za bývalých prezidentov Richarda Nixona a Geralda Forda slúžil ako minister zahraničných vecí. Dostupné sú aj státisíce strán analýz tajných služieb a vedeckých materiálov.

K menej zvyčajným patria dokumenty pochádzajúce z tzv. programu Stargate, ktorý sa zaoberal paranormálnymi silami a mimozmyslovým vnímaním. Inými zvláštnymi spismi je zbierka správ o lietajúcich tanieroch či recept na neviditeľný atrament, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

Kým väčšina z týchto informácií bola technicky verejne dostupná od polovice 90. rokov, bol k nim veľmi ťažký prístup. K dokumentom sa dalo dostať iba prostredníctvom štyroch počítačov situovaných v zadnej časti knižnice štátneho archívu v Marylande, a to každý deň od 09.00 do 16.30 h, dopĺňa britské médium.

Zdroj: TASR/ BBC


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti