Palestínsky prezident sa ospravedlnil za svoje výroky o holokauste

04.05.2018 | 16:10
  0
Abbás pred tým povedal, že sociálna funkcia Židov vrátane požičiavania peňazí bola príčinou nepriateľstva voči nim v Európe.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok uviedol, že svojimi výrokmi o holokauste, ktoré odzneli tento týždeň a spôsobili pobúrenie, nemal v úmysle nikoho uraziť, informovala agentúra DPA.

Abbás v pondelkovom prejave na pôde parlamentu Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) v Ramalláhu povedal, že sociálna funkcia Židov vrátane požičiavania peňazí bola príčinou nepriateľstva voči nim v Európe, pričom podľa vlastných slov citoval knihy židovských autorov.

Abbás tiež uviedol, že Adolf Hitler podporoval nasťahovanie sa Židov na územie historickej Palestíny prostredníctvom dohody medzi nemeckým ministerstvom hospodárstva a Anglo-Palestínskou bankou. Prostredníctvom banky si Židia pri sťahovaní mohli vziať celý svoj majetok.

„Ak som niekoho urazil svojim vyhlásením (na zasadnutí Palestínskej národnej rady), najmä ľudí židovskej viery, ospravedlňujem sa im,“ povedal Abbás. Zopakoval, že dlhodobo odsudzuje holokaust a vyjadril súcit so všetkými jeho obeťami.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil Abbásove výroky za opovrhnutiahodné antisemitské slogany a palestínskeho prezidenta obvinil z drzosti a nevedomosti. Abbásove výroky kritizoval aj americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti