Otec smrteľne otráveného ruského agenta Litvinenka tvrdí, že ho zabil agent CIA

21.03.2018 | 12:38
  0
Valter Litvinenko vyhlásil, že Briti mu nikdy neumožnili nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu.

Otec pred 12 rokmi smrteľne otráveného bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka počas vysielania diskusie prvého programu ruskej televízie podišiel k Andrejovi Lugovojovi, ktorého Británia podozrieva z Litvinenkovej vraždy. Valter Litvinenko ho objal a porozprával obecenstvu, ako jeho syn v skutočnosti zomrel.

Litvinenkov otec je presvedčený, že syn bol otrávený biochemikom Alexandrom Goldfarbom, ktorý bol súčasťou vnútorného kruhu ruského magnáta Borisa Berezovského. Ruský miliardár bol v roku 2013 nájdený mŕtvy vo svojom dome v Londýne. Podľa Valtera Litvinenka, pomohol Goldfarb v roku 2000 jeho synovi dostať sa z Turecka do Veľkej Británie, kde získal politický azyl.

Vo svojom svedectve ďalej uviedol, že čečenský exilový líder Achmed Zakajev, ktorý sa v čase incidentu nachádzal v Londýne, označil Goldfarba ako agenta CIA.

Valter Litvinenko sa domnieva, že jeho syn bol počas hospitalizácie niekoľkokrát otrávený. Dodal, že do nemocnice mohol vtedy vstúpiť ktokoľvek. Poznamenal tiež, že najskôr bol Alexander Litvinenko diagnostikovaný na otravu jedlom, potom že bol vystavený účinkom tália a na záver sa objavili správy o použití polónia 210.

Otec otráveného špióna upozornil, že nikdy mu nebolo umožnené nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu britskej polície a rovnako mu bol zamietnutý aj prístup k pitevnej správe.

„Teraz je jasné, prečo sú všetky dokumenty týkajúce sa prípadu Litvinenko Londýnom prísne utajované najbližších 100 rokov. Len tak mimochodom bola za tým Theresa Mayová, ktorej sa (ako vtedajšej ministerky vnútra) nikto nespýtal, prečo musí utajovať niečo, o čom všetci hovoria,“ reagoval ruský novinár Andrej Karaulov. Podľa jeho názoru, ak by Valter Litvinenko svoje tvrdenia zverejnil skôr, nemuselo by nikdy dôjsť ku Skripaľovej otrave.

(Poznámka InfoVojna: Experta na meranie radiácie, ktorý pomáhal pri vyšetrovaní vraždy Alexandra Litvinenka, našli v máji roku 2016 mŕtveho. Bližšie v článku TU.)

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti