OTÁZKY A „PRODUKCIA“ NAŠICH VYSOKÝCH ŠKÔL

26.04.2017 | 17:53
  0
Čo sa na ktorej škole učí?

Český rozhlas Dvojka vysiela každý deň s výnimkou nedieľ program „Jak to vidí...“. V reláciách sa striedajú rôzni hostia, pričom každý z nich má „svoj“ trojtýždňový interval. Jedným z týchto hostí je aj Ivan Hoffman, rodák zo slovenského Martina, ktorý dnes krásne „mluví“. Ďalším, ktorého komentáre mňa osobne veľmi zaujímajú, je Dr. Josef Baxa, predseda Najvyššieho správneho súdu Českej republiky.

Dňa 03. apríla 2017 bol hosťom Ivan Hoffman. Téma, o ktorej sa s moderátorkou Zitou Senkovou rozprávali, bola, áno, Vážení, nikdy nekončiace a teraz už aj kľudne môžeme povedať, že „cezhraničné“ tzv. „Mečiarove“ amnestie. Komentár pána Hoffmana k tejto téme bol veľmi zaujímavý. Podľa neho je samozrejme nutné ich zrušenie, keďže v tom bola „zamiešaná“ aj vražda. Otázku moderátorky ako je to s amnestiami, ktoré udelil Václav Klaus v roku 2013, odbil dosť nechutným spôsobom. Ľudia, ktorí prišli vďaka tejto amnestii o majetok a už ho nikdy neuvidia, totiž pána Hoffmana až tak veľmi nezaujímajú. Tých 25 minút, ktoré tieto relácie zvyčajne trvajú, som prečkala len s vypätím všetkých síl. Táto téma mi fakt nerobí dobre! 

S napätím som očakávala, kedy sa „kolotoč“ relácií zase dostane k Dr. Baxovi. Bola odvysielaná v pondelok 24. apríla. Dúfala som, že moderátorka mu položí rovnakú, teda vlastne tú istú otázku. Vrcholne ma sklamalo, že úvodnou témou boli prezidentské voľby vo Francúzsku. Dr. Baxa hneď po položení tejto otázky priznal, že Francúzsku sa nevenuje. Ale aj tak „musel“ odpovedať. Už podľa hlasu sa dalo usudzovať, že mu táto problematika „nevonia“ a necíti sa byť „kompetentný“. 

Mne osobne pripadal výber tém absolútne nevhodný k hosťom. Ako je vôbec možné, že moderátorka na niečo takéto pristúpila?!?!?! Chcela svojím poslucháčom naznačiť, že nie je dôležité, čo ste študovali, hlavne treba o tom hovoriť s vášňou, zanietením a tak, aby ste presvedčili publikum? Veď načo sa pýtať právnika právne otázky? Ešte by sa „náhodou“ mohlo stať, že to ľuďom vysvetlí, a bude po „verejnej požiadavke“! 

A vôbec! Vyberala otázky moderátorka relácie?!?!?!

Lenže! 

Poďme sa na to pozrieť z hľadiska vysokých škôl. Každá jedna VŠ môže mať a väčšinou aj má viacero fakúlt. Zvyčajne je právnická a ekonomická fakulta súčasťou VŠ. Ak má nejaká VŠ takýchto fakúlt 5, už ju honosne nazývajú „vysokou školou univerzitného typu“. Znie to krásne, však?  Tento blud je ďalším z cyklu „poďme označovať niečo honosným titulom“! Vysoká škola buď je alebo nie je univerzitou. Pravdou ale je, že VŠ môže byť univerzitou, len ak má aspoň 5 fakúlt, pričom musí spĺňať aj iné kritériá. To však nič nemení na tom, či ste alebo nie ste absolventom a či máte alebo nemáte vysokoškolské vzdelanie. Otázkou zostáva kvalita Vášho vzdelania! 

V tieto dni rezonovali v tlači, na internete a hlavne na sociálnych sieťach články a aj tzv. otvorené listy absolventov, študentov ale aj dekanky fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave. Celý kolotoč sa začal, keď si dekanka Dana Petranová „dovolila“ na konferenciu „Megatrends and media 2017“ pozvať ako účastníka a prednášajúceho aj Tibora Rostasa. Študenti a aj absolventi tejto fakulty kritizovali dekanku za výber TOHTO jedného hosťa, pričom niektorí z prednášajúcich „vďaka“ nemu aj odmietli svoju účasť na spomínanej konferencii. 

Vysoké školy produkujú vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Teda, mali by! Vysokoškolské vzdelanie však NIE JE PATENT na rozum! Čo vás ale VŠ musí bezpodmienečne naučiť, je kritické myslenie. To ale nedosiahnete tak, že budete svoje názory meniť podľa a na základe „verejnej požiadavky“, prípadne na základe toho, čo povie váš obľúbený profesor, docent! Nikdy, opakujem NIKDY, Vážení, nebudete špička vo svojom obore, ak sa zaradíte do stáda, ktoré opakuje názory iných a nestavia a nekladie si otázky NOVÉ! Len a len nové otázky a ich zodpovedanie posúvajú ľudstvo dopredu. Nie je pravidlom, že všetky otázky musia byť zodpovedané hneď! Dokonca nemusia byť zodpovedané vôbec. Dôležité je si ich vôbec položiť!

Či dekanka UCM urobila s pozvaním Tibora Rostasa chybu, to neviem. Ale ani to nezistíme, ak si túto otázku nepoložíme. Odpoveď nemusí prísť. Ale môže.

Vysoké školy produkujú vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Opakujem sa: mali by! Aké má toto vysokoškolské vzdelanie kvalitu, ukáže čas a prax. Ak by však naše vysoké školy a ich masmediálne fakulty mali produkovať ľudí, akých má Český rozhlas (pretože Zita Senková v tom naozaj môže byť „nevinne“ a celé to „zvoral“ zodpovedný redaktor), ktorí kladú hosťom absolútne nevhodné otázky, tak ďakujem, neprosím!

Zároveň ale považujem študentov a aj absolventov, ktorí SLOBODNE vyjadrili svoj odmietavý názor na pozvanie Tibora Rostasa, za nádej! Nádej na to, že SLOBODA ešte v Slovenskej republike nezomrela!

Judita L. 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti