OSN vyzvala USA upustiť od zámeru vyhlásiť Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

22.12.2017 | 13:05
  0
Ambasádorka Spojených štátov rezolúciu Valného zhromaždenia kritizovala a pripomenula, že Washington dáva do OSN veľké peniaze.

Valné zhromaždenie OSN odhlasovalo rezolúciu, v ktorej vyzýva Spojené štáty na stiahnutie rozhodnutia uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Tento návrh podporilo 128 štátov sveta.

Z výsledkov právne nezáväzného hlasovania vyplýva, že 9 krajín hlasovalo proti rezolúcii OSN a 35 štátov sa hlasovania zdržalo. Diskusia o nej sa uskutočnila počas mimoriadnej mimoriadnej schôdzi Valného zhromaždenia OSN, ktorá sa konala vo štvrtok na žiadosť arabských a moslimských štátov.

Výsledok hlasovania Valného zhromaždenia OSN je považovaný za „víťazstvo“ Palestíny. „Budeme pokračovať v našich snahách v Organizácii Spojených národov a na všetkých medzinárodných fórach, aby bola ukončená okupácia a založený Palestínsky štát s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom,“ vyhlásil hovorca prezidenta palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása.

Turecký minister zahraničných vecí pri tejto príležitosti ocenil rozhodnutie Valného zhdromaždenia, keď povedal, že sa „opäť ukázalo, že dôstojnosť a suverenita nie sú na predaj“. Mevlut Cavusoglu zdôraznil, že len dvojstranné riešenie a zachovanie hraníc z roku 1967 môže predstavovať základ trvalého mieru medzi Izraelom a Palestínou. Minister tiež povedal, že odkedy je Jeruzalem kolískou „troch monoteistických náboženstiev“, celé ľudstvo by malo pomôcť zachovať status quo.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová uviedla, že akékoľvek rozhodnutie, ktoré prijme VZ OSN, neovplyvní rozhodnutie Washingtonu uznať Jeruzalem za izraelské hlavné mesto. Členským štátom OSN v tejto súvislosti pripomenula veľkorysé príspevky USA do organizácie a povedala, že Spojené štáty očakávajú, že ich vôľa bude na oplátku rešpektovaná.

Izraelský veľvyslanec pri organizácii Danny Danon zase povedal, že jeho krajina považuje Jeruzalem za svoje hlavné mesto už od biblických čias s tým, že rozhodnutie Washingtonu túto samozrejmosť len potvrdzuje. Danon dokonca obvinil OSN z „dvojakých štandardov“ a predsudkov voči Izraelu.

Zdroj: rt.com



Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti