Orwellova nočná mora v Nemecku - ministerstvo vnútra chce ešte viac špehovať

04.12.2017 | 15:04
  0
Nemecký minister vnútra chce, aby mal štát zadnými dvierkami v systéme prístup k počítačom, telefónom a dokonca aj k autám.

Minister vnútra Thomas de Maiziére plánuje na tohto týždňovej konferencie svojho rezortu v nemeckom Lipsku argumentovať v prospech „zákonnej povinnosti tretích strán povoliť tajné sledovanie“. Uvedený návrh by výrazne rozšíril právomoci štátu vykonávať špionáž svojich vlastných občanov. Vo svojej správe to uvádza Redaktions Netzwerk Deutschland (RND).

Ak by bol zákon schválený a podpísaný, umožnilo by to nemeckým bezpečnostným službám špehovať akékoľvek zariadenie pripojené do siete internet. Technologické spoločnosti by boli donútené systémovo sprístupniť štátu väčšinu digitálnych zariadení vrátane tabletov, počítačov a dokonca aj televízorov, či automobilov. Nemecké úrady by však v takomto prípade potrebovali povolenie sudcu.

Podľa médií sa nemecký minister vnútra domnieva, že takáto legislatíva je potrebná, pretože zvyšovanie úrovne šifrovania a iných bezpečnostných prvkov bráni zhromažďovaniu a sledovaniu digitálnych zariadení.

Zámer rozšíriť špicľovanie štátu vyvoláva znepokojenie práve v súvislosti s neslávnou históriou Nemecka - od časov fungovania nacistického Gespata počas druhej svetovej vojny až po aktivity východonemeckej tajnej služby Stasi v rámci studenej vojny.

„Plány ministra vnútra znejú ako Orwellova nočná mora. Všetky byty v Nemecku budú čoskoro vybavené zariadeniami, ktoré sú potenciálnymi odposluchmi," povedal v reakci týždenníku Der Spiegel Konstantin von Notz, ktorý je predstaviteľom nemeckých Zelených.

„Chceme žiť v krajine, kde nie je súkromie a kde štát môže zasahovať všade, kde je to technologicky možné?“ opýtal sa nemecký politik a pripomenul totalitné režimy z nedávnej nemeckej histórie.

Člen nemeckého Bundestagu za SPD Uli Grötsch varoval, že Nemci by sa mali mať na pozore pred špehovaním v mene bezpečnosti. "Viac intervencií a monitorovania neznamená automaticky väčšiu bezpečnosť," upozornil politik.

Der Spiegel v roku 2014 zverejnil informáciu, že americká Agentúra pre národnú bezpečnosť (NSA) špehuje nielen nemeckých občanov, ale aj významné európske dátové centrá. Vo februári tohto roku prišiel magazín s informáciou, že nemecká Spolková spravodajská služba (BND) špehuje západné spravodajské médiá a medzinárodné tlačové agentúry už dlhé roky.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti