Ortodoxný rabín Jicchach Seifert chváli Bugára: Drží v rukách karty

09.08.2018 | 12:27
  0
Rabín zároveň ocenil u predsedu Most-Híd, že si za tie roky v politike vypestoval reflex nenechať sa unášať emóciami.

Jicchach Seifert sa narodil v roku 1974 v Brne, ale pred skoro dvadsiatimi rokmi odišiel do Izreala, kde študoval náboženskú školu ješiva a kde sa stal ortodoxným rabínom.

V napätej situácii, ktorá vznikla pre kauzu uneseného Vietnamca, tvrdí Seifert, že práve Béla Bugár drží v rukách karty, keďže patrí k najskúsenejším a najostrieľanejším politikom. „Je zodpovedný za koniec mečiarizmu a aj za jasnú demokratickú orientáciu našich Maďarov, a nie iba vzhľadom na demokraciu. Stranu premenil na Most-Híd, pričlenil veľa slovenských demokratov a viedol obrovské hnutie proti vláde, do ktorej teraz vstúpil a ktorú možno práve on ukončí. Sám svoj krok obhajuje, pretože zlepenec, ktorý sa ponúkal, by rozhodne nevydržal. Osobne viem, že situácia nebola ľahká, hoci mám výhrady,“ píše rabín.

Bugár Seiferta pri osobnom stretnutí prekvapil najmä svojou otvorenosťou. „Niektoré veci si vypočul, v niektorých sľúbil pomoc, niektoré ho však nezaujímali. Rozprávali sme o možnostiach rozvoja poľnohospodárstva, o štátnom tajomníkovi Mosta na ministerstve obrany, dlho sme sa venovali situácii v RTVS a ÚPN. Rozprávali sme ako príslušníci národnostných menšín – o ich potrebách, o porozumení, vzájomnej pomoci a spolupráci. Menom československého hnutia som sa vyjadril, že ak má štát záujem o udržanie národnostnej menšiny, musí zaistiť, aby sa táto menšina cítila v tomto štáte dobre,“ pokračuje.

Rabín Bugára informoval aj o založení Československého národného výboru. „Nadobudol som dojem, že vo chvíli, keď výbor začne fungovať a prihlásia sa k nemu všetci politici, ktorí tak sľúbili, budeme môcť počítať aj s našimi Maďarmi, pre ktorých bude pohodlnejšie žiť v Československej republike, nielen z dôvodu lepšej ekonomiky, ale aj z dôvodu záruky demokracie.“

Seifert: Bugár si vypestoval reflex neunášať sa emóciami

„Dovtedy bude Most-Híd hrať svoju súčasnú rolu. Nie je v tom oportunizmus, ale ako príslušník menšiny sám viem, že menšina si nedovoľuje vybočovať otázkami, ktoré by im mohli uškodiť. Vo chvíli, keď sme začali preberať zjednotenie, tak sa Bugár prvýkrát usmial. Tento vysoký otvorený muž je typický svojou vážnou tvárou a až stuhnutými rysmi. Náhle nepremohol úsmev a hovorí – vieš, čo urobí ĽSNS, SNS a Smer? Povedal som, že to tušíme, ale o to lepšie – kocky budú vrhnuté,“ dodal.

Rabín zároveň ocenil u Bugára, že si za tie roky v politike vypestoval reflex nenechať sa unášať emóciami. „Chápem mnohé výhrady voči účasti Mosta-Híd v súčasnej koalícii, ale za prvé – títo ľudia majú zásluhu na páde mečiarizmu, za druhé – neexistuje koalícia bez Mosta-Híd. Preto neustále opakujem, že nesmieme vytlačiť Most-Híd, budeme ich potrebovať,“ uzavrel Seifert s tým, že Bugárovi ďakuje za srdečné stretnutie.

Samotný status Seiferta zdieľal na sociálnej sieti poslanec Mosta-Híd Peter Kresák. Like dal aj jeho stranícky kolega Peter Antal.

Zdroj: parlamentnelisty.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti