Orbán vyhlásil, že V4 musí viesť úspešná krajina a odovzdal predsedníctvo Pellegrinimu

21.06.2018 | 17:22
  0
Maďarský premiér vyhlásil, že Slovensko je najúspešnejšou krajinou európskeho kontinentu za uplynulé desaťročie .

Predseda vlády SR Peter Pellegrini vo štvrtok v Budapešti oficiálne prevzal od maďarského premiéra Viktora Orbána rotujúce ročné predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke (V4).

Slovensko sa predsedníctva ujme 1. júla, predsedať tomuto zoskupeniu bude piatykrát.

Pellegrini na spoločnej tlačovej konferencii s Orbánom povedal, že mottom slovenského predsedníctva bude "Dynamický Vyšehrad pre Európu", pričom program je postavený na troch hlavných prioritách. Sú nimi silná Európa, bezpečné prostredie a inteligentné riešenia.

Cieľom slovenského predsedníctva je priniesť konkrétne výsledky na prospech občanov krajín V4, zdôraznil slovenský premiér, ktorý vyzdvihol, že maďarskému predsedníctvu sa podarilo aktívne a úspešne presadzovať mnohé projekty, medzi nimi aj inovatívne projekty a startupy pochádzajúce z krajín V4.

"Vyšehrad sa Európe nikdy neotočil chrbtom. V každej oblasti sme sa správali zodpovedne a cítili sme svoj príspevok k riešeniu problémov. A aj pri migrácii sme prijali konkrétne kroky, ako napríklad značný príspevok práve krajín V4 do zvereneckého fondu pre Afriku, ktorý bol dohodnutý práve počas maďarského predsedníctva," konštatoval Pellegrini. Slovensko chce podľa jeho slov nadviazať od 1. júla na tieto aktivity.

"Najúspešnejšou krajinou európskeho kontinentu za uplynulé desaťročie je Slovensko. My potrebujeme, aby nás viedla úspešná krajina," komentoval Orbán prevzatie predsedníctva vo V4 Slovenskom.

Rakúske predsedníctvo v Rade EÚ sa sústredí na bezpečnosť

Rakúsko pri nadchádzajúcom polročnom rotujúcom predsedníctve v Rade Európskej únie, ktoré sa začne 1. júla, sa sústredí na otázku bezpečnosti, na zlepšenie prosperity občanov európskych krajín a na zlepšenie spolupráce medzi členskými krajinami EÚ. Povedal to vo štvrtok v Budapešti na schôdzke premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Na spoločnej tlačovej konferencii s dezignovaným českým premiérom Andrejom Babišom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom, predsedom poľskej vlády Mateuszom Morawieckým a slovenským premiérom Petrom Pellegrinim rakúsky kancelár zdôraznil, že prioritou rakúskeho predsedníctva bude bezpečnostná a ochranná politika so zvláštnym dôrazom na boj proti ilegálnej migrácii.

"Chceme dosiahnuť, aby v centre diskusie nebolo rozdeľovanie ilegálnych prisťahovalcov, ale aby sa EÚ sústredila na spoločnú ochranu vonkajších hraníc," dodal Kurz.

Pellegrini poznamenal, že tieto predsedníctva susedných krajín - rakúske v Rade EÚ a slovenské vo V4 - poskytujú veľmi dobrú šancu na koordináciu. "Chvalabohu, na mnohé tie zásadné a ťažké otázky, minimálne čo sa týka migrácie, máme spoločné názory," konštatoval slovenský premiér s tým, že aj prioritou SR je bezpečná a silná Európa.

Z plánovaných aktivít slovenského predsedníctva vyzdvihol Pellegrini summit V4 + Nemecko, na ktorý už potvrdila účasť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podotkol, že pracujú na zopakovaní summitu V4 + Francúzsko s prezidentom Emmanuelom Macronom a že určite chce SR pripraviť aj stretnutie s novou talianskou vládou.

"Preberáme predsedníctvo v relatívne citlivom politickom období, keď Európa má veľa otvorených otázok, ale tu chcem byť konštruktívny partner, ktorý prichádza s konštruktívnymi návrhmi riešení," podčiarkol slovenský premiér, podľa ktorého krajiny V4 nechcú byť iba tými, ktorí dostávajú pokyny z Bruselu. Ako krajiny, ktoré prešli ťažkou cestou a dnes patria k hospodárskemu motoru, už majú právo hovoriť o tom, aké majú videnie sveta, pričom ochrana vonkajších hraníc je absolútnou prioritou pre nasledujúce mesiace.

Podľa slov Orbána krajiny V4 a Rakúsko sa zhodujú v tom, že Európa musí byť schopná chrániť svoje vlastné hranice a poskytnúť bezpečnosť svojim občanom.

Kurzovi odkázal, že Maďarsko očakáva od rakúskeho predsedníctva posilnenie EÚ, vytvorenie férovejšieho a bezpečnejšieho spoločenstva. Maďarský premiér ocenil, že s Kurzom otvorene hovorili aj o otázkach, v ktorých nie je zhoda medzi V4 a Rakúskom, akými sú otázka atómovej energetiky či rakúske zmeny v systéme rodičovských príspevkov.

Orbán oznámil, že v piatok bude v Budapešti rokovať s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. V súvislosti s nedeľňajším neformálnym minisummitom k riešeniu migračnej krízy v Bruseli povedal, že postojom krajín V4 v tejto otázke je, že organizovanie rokovaní o riešení prisťahovalectva na najvyššej úrovni je kompetenciou Tuskom vedenej Európskej rady, a nie Európskej komisie. Predstavitelia V4 sa na nedeľňajšej bruselskej schôdzke nezúčastnia, dodal maďarský premiér.

Babiš vyjadril radosť z toho, že od júla preberá predsedníctvo v Rade EÚ Rakúsko, ktoré má napríklad v otázke migrácie totožný postoj s krajinami vyšehradského zoskupenia.

"Poľsko nepatrí do kruhu krajín priateľov prijímania utečencov," pripomenul Moravieczki. Vyjadril tiež nádej, že spoločné úsilie krajín V4 v otázkach kohézneho a agrárneho fondu Únie dospeje k cieľu.

Zdroj: hnonline.sk / 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti