Orbán varoval, že obyvatelia západnej Európy sa kvôli migrantom ocitnú v menšine

16.03.2018 | 12:37
  0
Maďarský premiér upozornil aj na vplyv cudzích mocností a nevynechal ani Sorosa.

Západná Európa čelí v súčasnosti takému náporu migrantov, že pôvodní obyvatelia Európy v nej budú tvoriť čoskoro menšinu. Na predvolebnom zhromaždení to štvrtok vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Pred masívnym príchodom migrantov z Afriky a Blízkeho východu sa podľa jeho názoru západná Európa vzdala „s rukami nahor“.

„Situácia je taká, že tí, ktorí na svojich hraniciach nezamedzia migrácii, budú stratení. Budú sa pomaly, ale isto trápiť,“ dodal šéf maďarskej vlády.

Podľa jeho slov, mladá generácia v Európe bude počas svojho života svedkom toho, ako sa vo vlastnej krajine „postupne ocitne v pozícii menšiny a stratí jediné miesto, ktoré môže nazývať svojím domovom“.

Vo svojom prejave ďalej pripomenul, že Európska únia žiada od Maďarska, aby svoju krajinu dalo dobrovoľne do rúk cudzincom z iných kontinentov, ktorí neovládajú reč, nerešpektujú maďarskú a európsku kultúru, zákony ani životný štýl.

Orbán tiež povedal, že cudzie mocnosti spolupracovali s maďarskou opozíciou na odstránení hraničných plotov, ktoré Maďarsko vybudovalo v roku 2015 na južných hraniciach, v snahe zabrániť prílivu utečencov.

Kritizoval tiež amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorý sa podľa neho usiluje o zavedenie svojich ideálov „otvorenej spoločnosti“ v Európe a podporuje kritikov vládnej strany Fidesz. Zhromaždenie sa konalo pri príležitosti 170. výročia revolúcie proti Habsburgovcom. Ministerský predseda pri tejto príležitosti zaradil Sorosa medzi historických nepriateľov Maďarska, ktorých v minulosti predstavovala Osmanská ríša, Habsburgovci a Sovietsky zväz.

Zdroj: washingtonpost.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti