Orbán už nemá miesto v Európskej ľudovej strane, tvrdí Juncker

12.10.2018 | 16:09
  0
Šéf eurokomisie vidí rozpor medzi Orbánovými slovami a kresťanskodemokratickými hodnotami EPP.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán už nemá miesto v Európskej ľudovej strane (EPP), povedal v rozhovore pre piatkové vydanie francúzskeho denníka Le Monde predseda Európskej komisie za EPP Jean-Claude Juncker.

Podľa spravodajského servera ATV.hu Juncker pripomenul, že to už konštatoval 20. septembra na salzburskej schôdzke EPP.

"Aj keď si ho (Orbána) ako človeka vážim, vidím rozpor v tom, čo rozpráva, a medzi kresťanskodemokratickými hodnotami, na ktorých je EPP založená," povedal predseda EK. To by sa podľa neho mohlo zmeniť iba v prípade, že by maďarský premiér zaručil, že si bude ctiť základné hodnoty európskych ľudovcov a ich volebný program.

Proces konca kariéry Orbána v politickej skupine EPP v Európskom parlamente sa už začal. Povedal to 13. septembra v rozhovore pre TASR maďarský politológ Péter Krekó v reakcii na to, že deň predtým poslanci Európskeho parlamentu schválili kritickú správu o stave demokracie v Maďarsku.

Správu vypracovala odborná komisia zostavená holandskou europoslankyňou z frakcie Zelených Judith Sargentiniovou. Podľa tohto dokumentu existuje v Maďarsku jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušovania základných európskych hodnôt. Schválenie správy v EP bolo prvým krokom k začatiu konania voči Maďarsku podľa článku č. 7 Zmluvy o Európskej únii pre porušenie princípov právneho štátu.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti