Orbán tvrdí, že Soros sa bude snažiť ovplyvňovať maďarské voľby

04.12.2017 | 12:02
  0
V boji proti americkému miliardárovi chce maďarský premiér využiť všetky možné prostriedky na zamedzenie jeho vplyvu v štáte.

V rozhovore pre rádio Kossuth 1. decembra ministerský predseda opäť obvinil miliardára a finančného špekulanta Georgea Sorosa z pokusu podkopať maďarské inštitúcie a destabilizovať spoločnosť prostredníctvom siete svojich mimovládnych organizácií a snáh dotiahnuť do Maďarska utečencov. Orbán zverejnil informáciu, že maďarské spravodajské služby už pripravili správu o Sorosových aktivitách.

„Chceme inú budúcnosť a ... bola mojou povinnosťou použiť všetky možné prostriedky štátu, vrátane spravodajských služieb, tajných služieb, zákonnej a verejnej diskusie," povedal maďarský politik v inteview. „Preto sme si objednali správu spravodajskej služby ohľadne zloženia, činnosti a vplyve tejto Sorosovej mašinérie v Maďarsku a Európe,“ pokračoval premiér, ktorý dodal, že v stávke je samotná existencia Maďarska.

Spravodajský portál RT vo svojom článku pripomenul, že začiatkom 90-tych rokov dostal Orbán od Sorosa štipendium, aby mohol študovať na Oxfordskej univerzite. Postupom času sa však cesty oboch mužov rozišli. Orbán a Soros majú vzájomný konflikt z dôvodu odlišných pohľadov na utečeneckú politiku. Predseda maďarskej vlády považuje masový príliv migrantov z islamských štátov za hrozbu pre Európu. Miliardár maďarského pôvodu zase politiku masovej migrácie podporuje. Premiér s odvolaním sa na správu spravodajskej služby obvinil Sorosa z toho, že svoje mimovládne organizácie využíva na podporu opozičných skupín, ktoré kritizujú prisťahovaleckú politiku vlády v Budapešti.

Poznamenal tiež, že Soros plánuje využiť svoju sieť na zasahovanie do parlamentných volieb, ktoré sa majú uskutočniť v apríli budúceho roku. Pravicová vládna strana Fidesz, ktorej Viktor Orbán predsedá vedie  v prieskumoch verejnej mienky rebríček popularity politických strán.

„Budú podporovať vydávanie publikácii, uskutočňovať propagandu, posilňovať občianske skupiny a platiť stovky a tisícky ľudí. V čase volieb vytvoria občianske centrá, ktoré budú viesť kampaň, čo znamená, že Sorosova sieť vstúpi do maďarskej volebnej kampane,“ vysvetlil Orbán.

Hovorca Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti (OSF) agentúre Reuters potvrdil, že organizácia plánuje otvorenie dvoch ďalších centier na juhu a východe Maďarska. Dodal však, že jej zámerom bude riešenie otázok v oblasti vzdelávania, zdravotnej starostlivosti a chudoby, nie prisťahovalecká politika.



Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti