Orbán pochybuje o schopnosti EÚ vytvoriť spoločnú migračnú politiku

21.06.2017 | 06:43
  0
Maďarský premiér Viktor Orbán sa najnovšie vyjadril, že si nie je istý, že Európska únia je schopná vytvoriť spoločnú migračnú politiku v čase rozvíjajúcej sa utečenskej krízy na európskom kontinente.

Štáty EÚ sa síce môžu dohodnúť na niektorých aspektoch migračnej politiky, ale je nepravdepodobné, že by v tomto smere vypracovali nejakú spoločnú pozíciu. Vo svojom vyhlásení to 19. júna uviedol maďarský premiér Viktor Orbán.

“Dokážeme dosiahnuť dohody o konkrétnych prvkoch (migračnej politiky), ale pochybujem, či budeme môcť niekedy vytvoriť aj spoločnú migračnú politiku,” povedal Orbán po samite členských krajín zoskupenia Vyšehrad-Benelux vo Varšave.

Pri tejto príležitosti politik zdôraznil, že nedostatok konsenzu o kľúčových aspektoch v tejto otázke je spôsobený rozdielmi medzi krajinami.

“Migrácia postihuje každú európsku krajinu, každý národ. Pre nás bude ťažké dospieť k spoločnej pozícii (o tejto otázke). Každá krajina je odlišná a má odlišnú kultúru a tradície,” vysvetlil Orbán.

V tejto súvislosti dodávame, že Budapešť je spolu s Prahou a Varšavou terčom útokov a vyhrážok zo strany Európskej komisie (EK), ktorá 13. júna začala proti Česku, Poľsku a Maďarsku konanie vo veci porušenia právnych predpisov EÚ. Podľa mienky eurokratov totiž tieto stredoeurópske štáty neuskutočnili pri riešení utečeneckej problematiky žiadne opatrenia.

Predstavitelia všetkých troch krajín následne krok Eurokomisie ostro odsúdili. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó súdne konanie eurokratov označil ako obyčajné vydieranie. Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski zas uviedol, že Poľsko “nedovolí, aby bola rozhodovacia právomoc v týchto záležitostiach presunutá z členských štátov na európske inštitúcie. Český premiér Bohuslav Sobotka vo svojom vyhlásení uviedol, že “Česká republika nesúhlasí so systémom prerozdeľovania založeného na migračných kvótach. A vzhľadom na zhoršenú bezpečnostnú situáciu v Európe a tiež na to, že systém kvót nefunguje, nebude sa doň zapájať.”

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti