Orbán označil výsledky summitu EÚ ako víťazstvo V4

29.06.2018 | 12:08
  0
Taliansko si počká na reálne skutky. Nemecko a Francúzsko vyjadrili spokojnosť.

Dosiahnutú dohodu označili za úspech nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron, český premiér Andrej Babiš aj predstavitelia ďalších štátov.

Podľa Babiša je dôležité aj to, že všetci opustili tému prerozdeľovania migrantov podľa kvót. Nočná dohoda totiž predpokladá, že budúca reforma unijného azylového systému je podmienená súhlasom všetkých krajín bloku. Ten označil dohodu za obrovský úspech.

Víťazstvo V4

Maďarský premiér Viktor Orbán výsledky summitu oslavuje ako víťazstvo krajín V4. Podľa premiéra hrozilo nebezpečenstvo, že by sa migranti z utečeneckých táborov rozdeľovali medzi štáty únie. 

"Podarilo sa nám zhatiť tento návrh a dosiahli sme prijatie návrhu," povedal maďarský premiér, podľa ktorého návrh višegrádskej štvorky jasne hovoril, že nikto nesmie byť presúvaný z utečeneckého tábora do inej krajiny bez povolenia príslušného štátu.

Taliani sú opatrní

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v reakcii na dohodu uviedol, že "nedôveruje slovám". "Teraz si počkáme na konkrétne činy," povedal v rozhovore poskytnutom rádiu Capital. "Doteraz to tak bolo vždy. Všetci hovoria:, Nech žije Taliansko ', ale potom platí Taliansko samo," povedal predseda protiimigrační strany Liga. "Chceme vedieť, aké peniaze a aké sily nám budú k dispozícii," dodal.

Taliansky premiér Giuseppe Conte dohodu privítal. Zároveň dodal, že Rím rozhodne o prípadných centrách pre prijímanie migrantov na území Talianska neskôr, informuje agentúra Reuters. "Sme spokojní," povedal Conte novinárom po skončení deväťhodinových rokovaní v Bruseli. "Bolo to dlhé vyjednávanie, ale oddnes Taliansko už nie je osamotené," dodal.

Spokojné Nemecko

Dosiahnutie dohody o spoločnom európskom riešení migračnej otázky bolo dôležité predovšetkým pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá čelí hlbokej kríze svojej vlády kvôli sporu s ministrom vnútra Horstom Seehoferom.

Člen vedenia Seehoferovej CSU Hans Michelbach v reakcii na závery summitu vyhlásil, že ide o krok "správnym smerom".

Na otázku, či budú výsledky summitu Seehofer stačiť, aby ustúpil od svojej hrozby, že začne na nemeckých hraniciach odmietať migrantov registrované v inej členskej krajine EÚ, Michelbach jasne neodpovedal.

"Predpokladám, že dáva zmysel, aby sme raz na Európu pozerali pozitívne, s radosťou, ale na druhej strane aby sme boli činorodí, aby sme v Nemecku nemuseli prijímať každého siedmeho žiadateľa o azyl v Európe, ktorý by vlastne vôbec nemal mať právo prísť," povedal člen vedenie CSU.

Seehofer by mal podľa skorších vyjadrení hovoriť s kancelárkou Merkelovou o výsledkoch summitu cez víkend a následne rozhodnúť, či proti jej vôli začne odmietať niektoré migrantov priamo na hraniciach alebo nie.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti