Opozícia v Maďarsku krachuje, Orbánov Fidesz trhá rekordy

30.07.2018 | 12:27
  0
Od rozpadnutého Jobbiku odchádzajú politici aj jeho voliči.

Štyri mesiace po maďarských parlamentných voľbách je zrejmé, že opozícia sa dostala na okraj úplného krachu. Svedčia o tom aj nedeľňajšie doplňujúce voľby primátora v meste Szerencs v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe, kde opozičné strany ani len nepostavili kandidáta a aj napriek tomu bola účasť voličov relatívne vysoká, konštatoval v pondelok spravodajský server Origo.hu.

Opozícia je na tom zle aj v prieskumoch verejnej mienky. Podpora vládneho bloku Fidesz-KDNP dosahuje rekordy, pričom od rozpadnutého Jobbiku, ktorý je najsilnejšou opozičnou stranou, v posledných mesiacoch odchádzajú politici, ale odvracajú sa od neho už aj jeho vlastní voliči.

Fidesz-KDNP má podľa aktuálnych výsledkov prieskumu inštitútu Nézőpont Intézet podporu rekordných 42 percent Maďarov.

V Szerencsi dostal kandidát Fidesz-KDNP Tibor Nyiri 100 percent voličských hlasov. "V letnej horúčave považovalo za svoju povinnosť vyše 20 percent voličov podporiť kandidáta vládneho bloku, a to aj napriek tomu, že ho neohrozoval žiadny protikandidát," zdôraznil server, podľa ktorého to svedčí o tom, že Fidesz-KDNP má najväčšiu a najstabilnejšiu voličskú základňu.

Szerencsské voľby boli siedmymi doplňujúcimi voľbami v rade, v ktorých vyhral vládny blok, pričom vo viacerých z nich v júli išlo o volebné obvody, v ktorých v parlamentných voľbách ešte opozícia spoločne získala väčšinu hlasov.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti