Operátori tvrdo zaútočili na Joj, oznámili pripravenosť vyradiť jej kanály

20.04.2017 | 07:27
  0
Asociácia telekomunikačných operátorov APKT, ktorej členmi sú napríklad UPC a Slovanet, včera tlačovou správou tvrdo zaútočila na televíziu Joj.

Joj chce veľa

Hlavným dôvodom je vysoký poplatok, ktorý televízia požaduje po novom po operátoroch za vysielanie jej kanálov. K zmene vzťahov medzi operátormi a slovenskými komerčnými televíziami prišlo naposledy na prelome 2014 a 2015, odkedy operátori platia za HD verzie ich kanálov. 

Na konci 2016 ale televízie prišli s požiadavkami na zvýšenie poplatkov, pričom podľa skorších informácií APKT sa má platiť za akékoľvek šírenie týchto kanálov. 

"TV JOJ požaduje od operátorov za šírenie jej vysielania prehnaný poplatok, ktorým by sa táto stanica dotiahla takmer na úroveň najdrahších, prémiových filmových staníc. Súčasne požaduje, aby operátori zaradili programy JOJ, JOJ Plus a WAU do základného programového balíčka, pričom odmieta možnosť zriadiť samostatný balíček JOJ, ktorý by si záujemcovia mohli objednať samostatne," uvádza prezident APKT Robert Ťavoda. 

Niektorí operátori poplatky už zvyšovali a ďalšie zvyšovanie podľa Ťavodu nebudú riskovať. "Keďže zo strany TV JOJ žiaľ absentuje záujem o konštruktívny dialóg a rozumnú spoluprácu, operátorom neostáva iná možnosť, než vyradenie programov JOJ z ponuky," uvádza tlačová správa. 

"Operátori združení v Asociácii prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) sú preto pripravení na vyradenie staníc JOJ, JOJ Plus a WAU z programovej ponuky. Podľa informácií APKT, pohár trpezlivosti už pretiekol aj ďalším káblovým a satelitným operátorom, ktorí sú rovnako pripravení pristúpiť k tomuto kroku," uvádza ďalej APKT.

Ďalšie požiadavky

Ťavoda kritizuje aj snahy Joj dosiahnuť vyradenie ďalších českých konkurenčných televíznych staníc z ponúk operátorov, keď Joj na začiatku roka žiadala od operátorov aj vyradenie staníc Českej televízie. Argumentovala rovnako ako pri vyraďovaní kanálov Novy a Primy, chýbajúcimi právami na vysielanie na Slovensku. 

České televízne stanice na Slovensku vadili najmä slovenským komerčným televíziám, keď české stanice mali významnú sledovať a pripravovali slovenské televízie o príjmy z reklám. Práve Joj začala verejne intenzívne bojovať proti vysielaniu českých televízií na Slovensku ako prvá. 

"Je paradoxné, že vysielateľ TV JOJ sa súčasne stavia do pozície akéhosi regulátora, keď vyzýva, aby operátori vyradili z ponuky všetky české stanice, vrátane programov verejnoprávnej Českej televízie. Pritom práve on je jedným z najfrekventovanejších porušovateľov ustanovení zákona o vysielaní a retransmisii. Svedčia o tom desiatky právoplatne rozhodnutých podaní, ktoré voči vysielateľovi viedla Rada pre vysielanie a retransmisiu," uvádza tlačová správa. 

Joj dostáva pokuty zrejme najmä za porušovanie ustanovení o množstve reklamy, ktorej maximálny dovolený objem za každú hodinu vysielania je regulovaný. 

"TV JOJ vedie na tému dostupnosti programov nerelevantnú rétoriku. Nie je jediný dôvod, aby operátori upravovali ponuky podľa vyhlásení programových spoločností, pokiaľ sa to netýka ich vlastných programov. APKT odmieta takýto konfrontačný prístup a vysielateľovi TV JOJ zároveň pripomína, že to boli práve kábloví operátori, ktorí umožnili, aby táto televízia vôbec vznikla, keď ju pred rokmi pri začiatkoch vysielania bezplatne zaradili do svojich programových ponúk," uzatvára tlačová správa APKT. 

Zdroj: dsl.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti