Operácie americkej koalície v Sýrii sú právne pochybné, tvrdia odborníci Bundestagu

12.07.2018 | 12:27
  0
Právnici naopak došli k záveru, že ruská prítomnosť v Sýrii je z hľadiska medzinárodného práva prijateľná.

Vedecká služba Bundestagu analyzovala akcie americkej armády a Ruska v Sýrii a skritizovala vo svojej správe operácie americkej koalície, vrátane účasti Bundeswehru, uviedol nemecký televízny kanál Das Erste.

Odborníci zistili, že operácie Ruska sú prípustné, pretože sú vykonávané na základe pozvania vlády prezidenta Asada, zatiaľ čo zákonnosť operácií Američanmi vedenej koalície – vrátane účasti Bundeswehru – je pochybná, a navyše vyzbrojovanie a výcvik sýrskych rebelov porušuje zákaz použitia sily.

Milióny ľudí v Sýrii sa stali utečencami, stovky tisíc boli zabití. Všetky strany sa zúčastňujú na tomto krvavom konflikte z rôznych dôvodov a z vlastných dôvodov, poznamenal Christian Tils, korešpondent televízneho kanálu.

Medzi účastníkmi boli ozbrojené sily prezidenta Bašára Asada, ktoré podporilo Rusko. Spojené štáty vytvorili vlastnú koalíciu pre boj s “islamskou republikou” do ktorej vstúpilo aj Nemecko. Turecko pôsobí na severe Sýrie, Irán a Hizballáh usilujú o svoje vlastné ciele v krajine, a preto izraelské letectvo opakovane zasahuje ich pozície. Ale na akom právnom základe sa všetky tieto operácie v Sýrii vykonávajú?

Na žiadosť zástupcu postkomunistickej ľavicovej strany Alexandera Noe vedecká služba Bundestagu vyšetrila túto záležitosť na príklade Spojených štátov a Ruska a vypracovala vlastnú expertízu. Jej výsledky odhalili dilemu, zdôraznil nemecký korešpondent.

Právnici došli k záveru, že “ruská prítomnosť v Sýrii je prijateľná z hľadiska medzinárodného práva”, pretože ruské vojenské operácie sú založené na “výslovnom súhlase sýrskej vlády”. V tomto prípade teda hovoríme o intervencii, ktorá bola vykonaná na pozvanie sýrskej strany.
Oveľa komplikovanejšie je to s právnym odôvodnením operovania amerických vojsk v Sýrii, upozornili odborníci nemeckého Bundestagu. Samotné vyzbrojovania a výcvik skupín sýrskych rebelov zo strany USA je porušením zákazu používania sily. Z právneho hľadiska je teda podpora pre povstalcov protiprávna, zatiaľ čo spolupráca s vládnymi úradmi je po právnej stránke je prípustná.

Takže podľa niektorých odborníkov je povolené miešať sa do bojov s islamskými militantmi IS – ale iba v prípade, že samotná Sýria nemôže alebo nemá schopnosť zadržať teroristov. V tomto zmysle sa Spojené štáty odvolávajú na rozšírené právo na sebaobranu OSN. Avšak, vzhľadom k tomu, že Sýria sama vedie vojenskú operáciu proti IS, je táto pozícia z hľadiska medzinárodného práva pochybná, poznamenala na internetových stránkach Das Erste. Okrem toho, pretože IS stratila v Sýrii významnú časť zo svojej územnej dominancie, je to ťažšie opsravedlnit vojenskú akciu odkazom na právo na sebaobranu, uviedli v expertíze právnici Bundestagu.

Ako nemecká televízna stanica poznamenala, to všetko môže mať vplyv na právne ospravedlnenie účasti Bundeswehru na vojenských operáciách v Sýrii ako súčasť koalície vedenej USA.

Zdroj: eurorespekt.sk / tagesschau.de


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti