Odváži sa Európa vzoprieť protiruským sankciám?

14.08.2017 | 15:28
  0
Európske firmy by mohli prestať nakupovať skvapalnený plyn zo Spojených štátov po rozhodnutí Washingtonu sprísniť svoje sankcie voči Rusku.

V rozhovore pre spravodajský portál Sputnik to povedal francúzsky senátor Pozzo Di Borgo. Dodal, že cieľom týchto opatrení je záujem zvýšiť vývoz paliva z USA na európsky trh.

Európske firmy by mohli prestať nakupovať skvapalnený plyn zo Spojených štátov po rozhodnutí Washingtonu sprísniť svoje sankcie voči Rusku. V rozhovore pre spravodajský portál Sputnik to povedal francúzsky senátor Pozzo Di Borgo. Dodal, že cieľom týchto opatrení je záujem zvýšiť vývoz paliva z USA na európsky trh.

“Obchod je to, čo Američanov zaujíma. Majú príliš veľa bridlicového plynu a snažia sa ho predať. Keďže najväčšie ložiská bridlicového plynu sú v Katare a Iráne, Spojené štáty nútia Saudov, aby sankcionovali Katar. Tvárou v tvár problémom s tranzitom plynu cez územie Ukrajiny, Európania vsadili na plynovod Nord Stream a teraz Američania zavádzajú sankcie voči Nord Stream-u,” vysvetlil Pozzo di Borgo pre Sputnik.

Európa by podľa neho mala reagovať zavedením vlastných sankcií voči Washingtonu.

“Ak naberú Európania odvahu, mohli by zakázať nakupovať bridlicový plyn z USA. Firma Engie, ktorá je partnerom projektu Nord Stream, pravidelne kupuje skvapalnený plyn zo Spojených štátov. To sa musí zastaviť!,” zdôraznil francúzsky politik.

Brusel v reakcii na reštrikcie Spojených štátov vyhlásil, že prístup “Amerika na prvom mieste” neznamená, že záujmy EÚ sú na mieste poslednom. Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker povedal, že Komisia je v najbližších dňoch “v primeranej miere s ohľadom na záujmy EÚ pripravená konať”. Pred možnými protiopatreniami namierených voči Washingtonu varovala aj nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová. http://narodnenoviny.sk/nove-americka-sankcie-proti-rusku-europske-zaujmy-na-poslednom-mieste/

Bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský pre Sputnik uviedol, že počiatočná reakcia EÚ na americké sankcie vyvolala nádej, že Brusel už nebude ochotný držať sa Washingtonu. Dodal, že v prípade, ak Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Rakúsko vytvoria protisankčný blok, môže európske rozhorčenie nadobudnúť širšie rozmery. Čarnogurský zároveň vyjadril nádej, že bez ohľadu na tlak Spojených štátov, bude plynovod Severný púd 2 (Nord Stream 2) vybudovaný.

“Slovensko dostáva ruský plyn cez ropovod Družba a časom ho môže kupovať aj od iných štátov,” uzavrel bývalý politik.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti