Od migračného paktu OSN odstúpi pravdepodobne aj Poľsko

02.11.2018 | 17:07
  0
Poľsko by sa tak pripojilo k Austrálii, Maďarsku, Spojeným štátom a Rakúsku, ktoré už avizovali odstúpenie od dokumentu.

Poľsko s veľkou pravdepodobnosťou odstúpi od globálneho paktu Organizácie Spojených národov o migrácii. "Zastávame názor, že naše suverénne princípy majú absolútnu prioritu," vyhlásil v tejto súvislosti po 15. poľsko-nemeckých vládnych konzultáciách vo Varšave v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Pakt o migrácii, na ktorom sa v júli dohodlo 193 členských krajín OSN, by sa oficiálne mal prijať na ministerskej konferencii, ktorej dejiskom bude v dňoch 10.-11. decembra 2018 marocké mesto Marrákeš. Jeho cieľom je podpora bezpečnej a legálnej migrácie a zníženie počtu prípadov pašovania a obchodovania s ľuďmi.

Poľsko by sa v prípade naplnenia Morawieckeho slov pripojilo k Austrálii, Maďarsku, Spojeným štátom a Rakúsku, ktoré už avizovali odstúpenie od dokumentu.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová na margo paktu vo Varšave uviedla, že v ňom osobne vidí príspevok na potlačenie ilegálneho prisťahovalectva. Dokument podčiarkuje suverenitu štátov v prisťahovaleckých otázkach a je bázou pre legálnu migráciu odborných pracovných síl alebo iných osôb z humanitárnych dôvodov. „Všetko to je v migračnom pakte z môjho pohľadu veľmi dôležité, právne nie je záväzný, a preto sa Nemecko k nemu hlási,“ citovala Merkelovej slová tlačová agentúra DPA.

Český premiér Andrej Babiš vo štvrtok na parlamentnej pôde v Prahe oznámil, že navrhne, aby aj Česká republika odstúpila od migračného paktu svetovej organizácie a (34-stranový) dokument nepodpísala. Podľa jeho názoru pakt stiera rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou, chce o ňom preto diskutovať s koaličným partnerom ČSSD.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti