Obchod medzi Ruskom a Čínou expanduje, Spojeným štátom však hrozí recesia

24.05.2018 | 13:17
  0
V interview pre RT to vyhlásil analytik konzultačnej firmy Deloitte.

Objem obojstranného obchodu medzi Ruskom a Čínou sa neustále zvyšuje a tento pozitívny trend bude aj naďalej pokračovať. Vyhlásil to hlavný ekonomický analytik konzultačnej firmy Deloitte v Číne.

Xu Sitao v rozhovore pre RT pri príležitosti konania Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade (SPIEF 2018) povedal, že Čína sa v roku 2017 stala najväčším exportným trhom pre Rusko, čo predstavuje zhruba 12-13 percent ruského vývozu. Čínsky analytik pri tom poukázal na odolnosť ruskej ekonomiky napriek tomu, že západné štáty uvalili na Moskvu hospodárske sankcie.

„Ako som už pred tým povedal, Rusko a Čína sa silne dopĺňajú. Čína sa v rámci energetiky postupne zbavuje používania uhlia, takže očakávam ďalšiu spoluprácu medzi našimi krajinami. Som v tomto smere dosť optimistický,“ dodal.

Ekonóm tiež uviedol, že obchodná vojna medzi Čínou a USA by mala za následok stratu na oboch stranách konfliktu. V tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že politici z oboch krajín by mali k jeho riešeniu pristupovať racionálne. Podľa jeho názoru však napätie medzi Čínou a USA ohľadne obchodných vzťahov tak skoro neskončí.

„A to z jedného dôvodu, americká ekonomika práve teraz čelí riziku prehriatia. Fiškálna politika zároveň so znižovaním daní skutočne môže nakoniec viesť k väčšiemu obchodnému deficitu medzi USA a Čínou,“ uviedol Xu Sitao.

Ilustroval to tým, že ak by Čína v nasledujúcich dvoch rokoch bola kvôli Trumpovmu tlaku nútená kupovať viac poľnohospodárskych výrobkov a energií z USA, malo by to z následok zníženie obchodných aktivít zo strany Európy. Z uvedeného dôvodu by potom EÚ musela prijať kroky vedúce k ešte väčšej nezávislosti na Číne.

Vo svojej krátkodobej ekonomickej prognóze ekonóm povedal,že Čína je na veľmi dobrej ceste a ruská ekonomika sa zase zotavuje, čo sa o USA povedať nedá. Podľa jeho názoru Spojeným štátom hrozí do roku 2020 riziko ekonomickej recesie.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti