Novým poradcom Trumpa pre národnú bezpečnosť sa stal Herbert McMaster

21.02.2017 | 07:15
  0
Šéf Bieleho domu oznámil toto rozhodnutie vo svojom letovisku Mar-a-Lago ležiacom v meste Palm Beach na Floride.

Palm Beach 21. februára - Americký prezident Donald Trump vymenoval včera za svojho nového poradcu pre národnú bezpečnosť Herberta Raymonda McMastera. Stalo sa tak tri dni po tom, ako túto ponuku odmietol viceadmirál Robert Harward.

Šéf Bieleho domu oznámil toto rozhodnutie vo svojom letovisku Mar-a-Lago ležiacom v meste Palm Beach na Floride. Podľa jeho vyjadrenia je 54-ročný generálporučík McMaster "človekom s obrovským talentom a veľkými skúsenosťami".

Dočasný poradca pre národnú bezpečnosť Keith Kellogg sa stane personálnym šéfom v Národnej bezpečnostnej rade (NSC).

McMaster bol účastníkom vojny v Perzskom zálive a slúžil i v Afganistane. Je všeobecne považovaný za vynikajúceho vojenského taktika a stratéga. Magazín Time ho v roku 2014 zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

Jeho popularita narástla po tom, ako v roku 1997 vydal knihu Dereliction of Duty (Zanedbanie povinnosti), v ktorej otvorene kritizuje vojenské a politické kruhy Spojených štátov za zlé rozhodnutia počas vojny vo Vietname.

"Je pre mňa cťou pokračovať v službe svojej vlasti. Ďakujem vám za túto príležitosť. Teším sa, že sa pridám k tímu a spravím všetko pre ochranu záujmov amerického ľudu," uviedol McMaster.

McMaster vo funkcii nahradí Michaela Flynna, ktorý 13. februára odstúpil po tom, ako vyšlo najavo, že bol v kontakte s ruským veľvyslancom v USA, pričom o týchto aktivitách klamal viceprezidentovi Mikeovi Penceovi.

Flynn v rozpore so svojimi nedávnymi tvrdeniami koncom decembra telefonoval s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom o nových sankciách voči Rusku, ktoré pripravoval vtedajší americký prezident Barack Obama.

Poradca pre národnú bezpečnosť je nezávislý asistent prezidenta a jeho vymenovanie si nevyžaduje súhlas Senátu. Zúčastňuje sa na stretnutiach NSC spolu s hlavnými predstaviteľmi rezortov diplomacie, obrany a kľúčových bezpečnostných zložiek. Jeho úloha sa však v minulosti menila v závislosti od aktuálnej garnitúry.

Zdroj: TASR


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti