Novinári vydali vyhlásenie, kritizujú situáciu v RTVS

03.05.2018 | 11:33
  0
Aktuálnu situáciu v RTVS sledujú so znepokojením aj desiatky slovenských novinárov mimo redakcií telerozhlasu.

Na weboch slovenských médií sa vo štvrtok objavil text s názvom Ani verejnoprávne médiá nemožno umlčať. Podpísaných je pod ním 169 novinárov.

Ide o ľudí z redakcií Sme, TRENDU, Denníka N, .týždňa, Korzára, Aktualít, TV Joj, Hospodárskych novín, agentúry SITA, Košice:dnes či portálu Euractiv.sk. Podpísaná je aj česká investigatívna novinárka Pavla Holcová, s ktorou spolupracoval na kauzách aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Novinári vo vyhlásení uvádzajú, že dianie v RTVS sledujú so znepokojením. „Nové vedenie RTVS cielene šikanuje, obmedzuje a zbavuje sa dlhoročných novinárov, ktorí v posledných rokoch zásadným spôsobom prispeli k obnoveniu dôvery verejnosti vo verejnoprávne médiá,“ píšu.

RTVS v posledných dňoch ukončila spoluprácu so štyrmi redaktormi televízneho spravodajstva, ktorí pracovali na externé zmluvy. Všetci boli podpísaní pod otvoreným listom, v ktorom kritizovali atmosféru, v ktorej pracujú. Označili ju ako nepriateľskú.

Novinári sa kolegov zastávajú a hovoria o normalizácii RTVS zo strany ľudí, ktorých kariéra sa viac spája s politickým marketingom a PR ako s povolaním novinára.

„Ich súčasné kroky nenaznačujú, že sú schopní aspoň udržať doterajšiu kredibilitu spravodajských a publicistických relácií. Vo vysielaní sa začína prejavovať cenzúra a dozvedáme sa o pokusoch pretláčať do vysielania konšpirácie alebo propagandu. Redaktori, ktorí sa proti týmto praktikám verejne ohradia, sa stávajú obeťami perzekúcie zo strany vedenia,“ napísali vo vyhlásení novinári, ktorí sa menovite obracajú na Jaroslava Rezníka, šéfa Sekcie spravodajstva a publicistiky Vahrama Chuguryana, ako aj šéfky televízneho a rozhlasového spravodajstva Hanu Lyons a Petru Stano Maťašovskú.

Vo vyhlásení novinárov sa tiež uvádza, že RTVS je verejnoprávna inštitúcia financovaná z koncesionárskych poplatkov. „Nepatrí žiadnej vláde ani politickej strane, ale verejnosti. RTVS je inštitúcia, ktorú by ste mali byť schopní prevádzkovať dôveryhodným spôsobom, bez každodenných škandálov. Má slúžiť verejnosti, ktorá vás platí, nie politickej moci, ktorá sa už dva mesiace po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pokúša umlčať našich kolegov.“

Žurnalisti vo vyhlásení doplnili, že označovanie novinárov za nepriateľov z nich robí potenciálne terče ďalšieho násilia a legitimizuje prípadné ďalšie útoky na nich. „Slobodné médiá sú základným nástrojom verejnej kontroly. Umlčanie novinárov a ich nahradenie poslušnými propagandistami je prvým krokom pri zavádzaní diktatúr a totalitných režimov. Kto sa snaží umlčať médiá, siaha v prvom rade na právo verejnosti vedieť, čo sa v krajine deje,“ končí sa vyhlásenie.

Situáciu v RTVS v uplynulých dňoch kritizovali aj opozičné politické strany, kriticky sa vyjadrila v stanovisku aj Filozofická fakulta UK v Bratislave, ktorá vychováva budúcich novinárov.

Zdroj: medialne.etrend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti