Nové podozrenia z Vietnamu? Nemci ukazujú na Ficovho exporadcu

06.05.2018 | 14:12
  0
Nemecké médiá sa stále držia možnej slovenskej stopy v kauze únosu vietnamského expolitika Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu.

Denník TAZ aktuálne prišiel s informáciou, že na rokovaní vietnamských predstaviteľov rezortu vnútra so slovenskou stranou vo vládnom hoteli Bôrik tri dni po únose bol aj muž menom Le Hong Quang.

Ten vyštudoval v 80tych rokoch v Československu. Neskôr si otvoril cestovnú kanceláriu a stal sa šéfom Slovensko-vietnamskej obchodnej komory. Medzičasom získal aj slovenské občianstvo a je roky v službách slovenskej vlády.

Quang pôsobil v minulosti ako poradca expremiéra Roberta Fica pre zahraničný obchod. Neskôr prešiel na našu ambasádu v Hanoji. Tú ako najvyššie postavený diplomat v súčasnosti vedie. Je vo funkcii chargé d’affaires, post veľvyslanca je neobsadený.

Quang je podľa nemeckého denníka človek, ktorý ťahá za povrázky a pravdepodobne stojí za dobrými slovensko-vietnamskými vzťahmi.

Vyslaný do Hanoja

Pár mesiacov po rokovaní v hoteli Bôrik bol Le Hong Quang vyslaný do Hanoja, aby ako ekonomický diplomat viedol ambasádu.

Čoskoro sa má stať novým veľvyslancom. Aspoň tak to ohlásil Peter Pellegrini ešte ako vicepremiér vlani v novembri pri návšteve v Hanoji.

Pellegrini mal podľa vietnamských médií pochváliť prácu diplomata. Nemecký denník však prichádza s inou správou.

Vážne podozrenia

„Od vtedy, čo je Le Hong Quang vedúcim diplomatom v Hanoji, objavujú sa nové podozrenia. Kto chce získať turistické slovenské víza, musí najprv položiť na stôl tritisíc eur, informovali TAZ viacerí Vietnamci. „Ak chce dotyčný na Slovensku pracovať, vyjde to ešte drahšie,“ píše nemecký denník.

O reakciu sme požiadali rezort diplomacie. 

„Ak má ktorýkoľvek občan podozrenie z trestnej činnosti na zastupiteľských orgánoch Slovenskej republiky, žiadame ho, aby adresoval podnet vrátane príslušného dôkazového materiálu slovenským orgánom činným v trestnom konaní," uviedol hovorca rezortu Peter Susko. 

Aj podnety adresované ministerstvu budú postúpené týmto orgánom. „Ministerstvo tiež môže zvážiť iniciovanie ďalšej kontroly na zastupiteľskom úrade v Hanoji," dodal hovorca.  

Podozrenia sa s našou ambasádou v Hanoji spájali totiž už v minulosti. Ešte v roku 2014 na ne aj slovenské médiá upozornil anonym.

Celý rad podobných podnetov dostalo aj ministerstvo zahraničných vecí, čo potvrdil v tom čase pre Aktuálne.sk aj hovorca rezortu diplomacie Peter Susko.

Poslali kontrolu

„Sme v úzkej komunikácii s vietnamskými orgánmi a preverujeme každý jeden podnet. Na vyvrátenie všetkých pochybností inicioval minister Miroslav Lajčák v októbri 2014 inšpekciu na zastupiteľskom úrade Hanoj, ktorá na mieste preverila skutkový stav vecí, a niektoré poznatky vyplývajúce z kontroly boli postúpené na ďalšie konanie," opísal postup rezortu Susko.

Kontrola na Zastupiteľskom úrade v Hanoji na jeseň 2014 bola podľa jeho aktuálneho vyjadrenia zameraná na výkon diplomatických činností, konzulárnu a finančno-hospodársku agendu.

NAKA preverovala, nič nenašla

„Na základe informácií o údajnej korupcii, uvádzaných v anonymných podaniach doručených na ministerstvo zahraničných vecí, bolo podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a trestného činu korupcie. Vec bola následne postúpená generálnej prokuratúre. Ministerstvo poskytlo orgánom činným v trestnom konaní všetku požadovanú a relevantnú dokumentáciu,“ dodal.

Trestným oznámením sa približne rok zaoberala Národná kriminálna agentúra.

„Vyšetrovateľ vykonával preverovanie pre podozrenie z trestných činov prijímanie úplatku a podplácanie. Po preverení potrebných skutočností 12.10.2015 vec ukončil  pretože nebol dôvod na začatie trestného stíhania pre podozrenie z uvedených trestných činov,“ informoval Aktuality.sk komunikačný odbor policajného prezídia.

Únoscovia pri Bôriku

Trinh Xuan Thanha mali uniesť vlani v júni. Nemecké orgány už v auguste zaslali na naše ministerstvo vnútra prvé otázky. Dôvodom je fakt, že spomínané vietnamsko-slovenské rokovanie vo vládnom hoteli Bôrik sa odohralo len tri dni po únose. Vyšetrovatelia totiž predpokladajú, že unesený muž bol v tom čase ešte na území Európskej únie.

Auto únoscov pritom podľa GPS malo parkovať vedľa vládneho hotela. Ďalším otáznikom je náhle zapožičanie nášho špeciálu vietnamskej delegácii, ktorá z ničoho nič deň pred rokovaním zmenila plány. Špeciál vyzdvihol štyroch mužov v Prahe a po krátkom pracovnom obede v Bratislave s dvanástimi pasažiermi odletel do Moskvy.

Stretnutie v Moskve nenašli

Nemecké médiá špekulujú, že na palube mohol byť aj unesený muž. Rezort vnútra tvrdí, že určite pri únose nespolupracovalo, mohlo však byť zneužité. Zdôrazňuje však, že na palube nebol nikto s pasom na toto meno a ani žiadny spútaný, či ležiaci pasažier.

Naše lietadlo sa ešte v ten deň večer z Moskvy vrátilo. Ako sa Vietnamci dostali do Hanoja nie je jasné. TAZ zároveň tvrdí, že sa mu nepodarilo nájsť žiadne informácie o údajnom stretnutí vietnamského ministra To Lama v ruskom hlavnom meste, hoci práve to malo byť dôvodom na zapožičanie špeciálu na let mimo Európskej únie.

Tretieho augusta sa už Trinh Xuan Thanh objavil vo vietnamskej televízii, kde tvrdil, že sa úradom vyzval dobrovoľne.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti