Nová talianska vláda by mohla prehodnotiť členstvo v eurozóne a NATO

07.03.2018 | 16:05
  0
Člen euroskeptickej strany Bratia Talianska chce užšie spolupracovať s Ruskom a euroáziou.

V nadväznosti na talianske parlamentné voľby, ktoré sa konali v nedeľu, predstaviteľ pravicovej strany Bratia Talianska poskytol rozhovor agentúre Sputnik.

Roberto Jonghi Lavarini v ňom vyhlásil, že možná pravicová vláda sa okrem iného bude snažiť o zrušenie protiruských sankcií.

„Budúca stredopravá vláda bude priateľská k Rusku a bude pracovať na zrušení ekonomických sankcií a obnovení privilegovaného dialógu s prezidentom Vladimírom Putinom a euroázijským svetom,“ uviedol Lavarini.

Dodal tiež, že jeho strana požiada o revíziu všetkých medzinárodných zmlúv, vrátane tých, ktoré sa týkajú členstva Talianska v eurozóne a NATO a ktoré budú na prospech strategickej aliancie s euroáziou.

Politici a významní podnikatelia v mnohých krajinách Európskej únie, vrátane Talianska, čoraz hlasnejšie volajú po zlepšení vzťahov s Ruskom, ktoré sa zhoršili po vypuknutí ukrajinskej krízy. V máji minulého roku taliansky premiér Paolo Gentiloni ocenil stav rusko-talianskych vzťahov a poukázal na ich úspešnosť.

Výsledok hlasovania talianskych voličov a silná podpora euroskeptickým stranám odzrkadľuje ich kritický postoj k Európskej únii a jej politike.

Pripomíname, že proeurópska vládnuca Demokratická strana (PD) nedosiahla ani 20 percent hlasov, zatiaľ čo väčšinu hlasov získali euroskeptické alebo antisystémové strany.

Pravicová Liga Severu, Bratia Talianska a Berlusconiho hnutie Taliansko Vpred, potrebujú na sformovanie novej vlády 40 percent hlasov. Dohromady však disponujú necelými 38 percentami. Víťazom volieb je antisystémové hnutie Piatich hviezd, ktoré získalo viac ako 30 percent hlasov. V prípade, že sa spomínané strany a antisystémové hnutie dohodnú na programových prienikoch, novej vláde nestojí nič v ceste.

Zdroj: narodnenoviny.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti