Nová kniha odhalila tajnú dohodu medzi Trumpom a Izraelom

05.01.2018 | 12:35
  0
Právnici amerického prezidenta sa vydavateľovi publikácie vyhrážajú žalobou.

V novej knihe pod názvom Fire and Fury: Inside the Trump White House (Oheň a hnev: Vo vnútri Trumpovho Bieleho domu) sa jej autor Michael Wolff zmienil o konverzácii, ktorá prebehla medzi bývalým hlavným stratégom Bieleho domu Stevom Bannonom a šéfom americkej spravodajskej televízie FOX News Rogerom Ailesom, ktorý zomrel v máji minulého roku.

V jednej z kapitol sa píše, že Bannon informoval Ailesa o tom, že prezident Donald Trump, premiér Izraela Benjamin Netanjahu a vplyvný miliardár Sheldon Adelson súhlasia s presunom amerického veľvyslanectva do Jeruzalema. Adelson je známy ako majiteľ kasín v americkom meste Las Vegas. Okrem toho financuje viaceré izraelské denníky, medzi nimi napríklad Israel Today, ktorý je názorovo blízky Netanjahuovi. Magnát tiež daroval 25 miliónov dolárov na prezidentskú kampaň Donalda Trumpa.

Vo zverejnenom výňatku z kapitoly, je zmienený aj Trumpov plán konečného riešenia na dosiahnutie mieru medzi Izraelom a Palestínou. Bannon sa tu zmieňuje, že Izrael odovzdá kontrolu nad okupovaným Západným brehom Jordánu a obliehaný pás územia Gazy bude pod kontrolou Egypta.

Rozhovor medzi Bannonom a Ailesom potvrdzuje existenciu tajnej dohode medzi Trumpovou vládou a Izraelom, ktorá bola odhalená v rámci obžaloby špeciálneho prokurátora Roberta Muellera voči prezidentovmu exporadcovi pre národnú bezpečnosť Michaelovi Flynnovi. Ten priznal, že po prezidentských voľbách, ako člen Trumpovho prechodného tímu klamal americkej FBI ohľadne povahy svojich kontaktov s ruským veľvyslancom. Na pokyn Trumpovho zaťa Jareda Kushnera, sa Flynn obrátil na Sergeja Kisľaka okrem iného s požiadavkou, či by Rusko nemohlo vetovať rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN kritizujúce izraelské osídlenie.

Michael Flynn sa potom stretol v decembri 2016 s Kisľakom po nariadení predchádzajúcej administratívy Barracka Obamu uplatniť voči Rusku ďalšie sankcie za údajné zásahy Moskvy do prezidentských volieb. Podľa obžaloby žiadal diplomata, aby Rusko „upustilo od ďalšej eskalácie situácie v reakcii na sankcie“.

Kniha Oheň a hnev: Vo vnútri Trumpovho Bieleho domu sa dostane na pulty kníhkupectiev 9. januára. Trumpov právnik Charles J. Harder už stihol vydavateľovi knihy - spoločnosti Henry Holt and Company zaslať list, v ktorom sa vyhráža žalobou, ak publikácia vyjde.

Donald Trump v reakcii na zverejnené state z knižky, ktoré citovali Steva Bannona vyhlásil, že: „Bannon nemá so mnou alebo mojím prezidentským úradom už nič spoločné... Keď bol prepustený, neprišiel len o prácu, ale aj o rozum.“

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti