Nórska vládna antimigračná strana chce v krajine zakázať zvolávanie na moslimské modlitby

26.04.2018 | 15:30
  0
Strana tvrdí, že zvolávanie veriacich prostredníctvom reproduktorov spôsobuje obyvateľom v blízkosti mešít bolesť hlavy.

Nórska Strana pokroku chce hlasovať o zákaze zvolávať na islamské modlitby, pretože obyvateľov tento hlasný spôsob vyrušuje. Moslimskí predstavitelia v krajine však tvrdia, že na zvolávanie moslimských veriacich používajú mobilné aplikácie a nie reproduktory.

Protimigračná strana, ktorá je súčasťou vládnej koalície, bude hlasovať o tomto opatrení na svojom sneme tento týždeň. Ak tento návrh prejde, zákaz bude súčasťou oficiálnej politiky Strany pokroku.

Predstavitelia strany povedali, že zvolávanie veriacich prostredníctvom reproduktorov spôsobuje obyvateľom v blízkosti mešít bolesť hlavy.

„Veľké množstvo ľudí to vníma ako nepríjemné a nevhodné. V Nórsku máme slobodu náboženského vyznania, ktorá by mala zahŕňať aj právo na to, aby sme neboli vystavení verejným zvolávačkám na modlitbu,“ píše sa v návrhu Strany pokroku, ktorá tvrdí, že mešity dostali povolenie zvolávať na modlitbu prostredníctvom reproduktorov na niekoľkých miestach v krajine.

Predseda islamského kultúrneho strediska v Osle sa však bráni a tvrdí, že na zvolávanie veriacich sa od roku 2018 využívajú namiesto reproduktorov mobilné aplikácie.

S návrhom zakázať zvolávanie prišiel v roku 2000 bývalý predseda Strany pokroku - Carl Hagen. Nórske ministerstvo spravodlivosti to však odmietlo s tým, že opatrenie by bolo porušením článku 9 Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý zaručuje právo na slobodu myslenia , svedomia a náboženstva.

Antimigračná strana sa však teraz neobáva toho, že by zákaz porušoval Dohovor. Poukazuje pri tom na to, že ľudia bývajúci v blízkosti mešít majú právo na pokoj a ticho, ktorý nie je narušený hlasným zvolávaním na modlitbu.

„Ak v Dohovore o ľudských právach existujú protichodné ustanovenia, nestarám sa o to, pretože je to úplne hlúpe,“ vyhlásil hovorca strany Jon Helgheim.

Zdroj: rt.com

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti