Noční vlci vrátili vyradenú vojenskú techniku historickému ústavu

05.09.2018 | 12:54
  0
Ministerstvo obrany v júli tvrdilo, že zmluva o prenájme techniky medzi historickým ústavom a Múzeom historických vozidiel Trnava, bola podpísaná bez vedomia ministra.

Občianske združenie Múzeum historických vozidiel Trnava, kde je konateľom Jozef Hambálek, už vrátilo vyradenú vojenskú techniku Vojenskému historickému ústavu.

Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková s tým, že občianske združenie tak fyzicky urobilo ešte v priebehu júla a augusta tohto roka.

Vyradená vojenská technika bola uskladnená v areáli v Dolnej Krupej neďaleko Trnavy. V tomto areáli si zriadil základňu aj ruský motorkársky klub Noční vlci.

Šéf motorkárskeho klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté Európskou úniou, USA a Kanadou.

"Všetky prenajaté zbierkové predmety boli Vojenskému historickému ústavu vrátené v dňoch 27. a 30. júla a 2. augusta 2018," potvrdila Capáková.

Kľúčovú úlohu v prenájme vyradenej vojenskej techniky zohral šéf Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič, ktorý uzatvoril zmluvu s Múzeom historických vozidiel Trnava, kde je konateľom Jozef Hambálek.

Hambálek vlastní spomínaný areál, kde bola vojenská technika uskladnená.

Čaplovič o podpise zmluvy s Hambálkovým občianskym združením neinformoval svojich nadriadených, respektíve samotného ministra obrany Petra Gajdoša.

Minister o zmluve nevedel

Ministerstvo v júli tvrdilo, že zmluva o prenájme techniky medzi historickým ústavom a Múzeom historických vozidiel Trnava, bola podpísaná bez vedomia ministra obrany.

"Z doteraz známych skutočností je zrejmé, že riaditeľ Vojenského historického ústavu plukovník Miloslav Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie tohto občianskeho združenia a tým prekročil svoje kompetencie" povedala ešte v priebehu júla Capáková.

Minister obrany Peter Gajdoš až do vyšetrenia všetkých okolností nariadil dočasné pozastavenie výkonu funkcie riaditeľa Vojenského historického ústavu Miloslava Čaploviča.

Nie je známe, či bude Miloslavovi Čaplovičovi vrátený výkon jeho funkcie.

Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny.

Jeho členovia sa hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti