Noam Chomsky: Spojené štáty sa ťahajú k priepasti

04.07.2017 | 16:54
  0
Americký historik, lingvista a jedna z vedúcich osobností analytickej filozofie Noam Chomsky sa v rozhovore pre spravodajskú stanicu RT okrem iného vyjadril, že minimálna mzda v USA by mala byť 20 dolárov za hodinu.

Vyhlásil, že “neoliberalizmus je tyrania” ale aj to, že republikánska strana je “odhodlaná zničiť ľudský život”.

“Smerujeme na okraj útesov a ten najhorší, ku ktorému mierime, je kvôli trhovým systémom,” povedal emeritný profesor Massachussettského technologického inštitútu (MIT) v programe Chrisa Hedgesa – “On Contact”.

Hedges ktorý je držiteľom Pulitzerovej ceny za žurnalistiku a taktiež profesorom na Princentonskej univerzite, diskutoval vo svojom programe s Noamom Chomskym o histórii aplikovaného neoliberalizmu od konca 70-tych rokov 19. storočia, pravici, ľavici, ale aj terajšej ére Donalda Trumpa.

“Neoliberálny posun premiestnil rozhodnutia z verejnej arény na trh,” povedal Chomsky, ktorého kniha na túto tému “Requiem na americký sen” vyšla začiatkom tomto roka. “Ideológia však tvrdí, že ide o nárast slobody, no v skutočnosti ide o nárast tyranie.”

Nadradzovanie záujmov kapitálu – konkrétne nadnárodných spoločností a finančných inštitúcií – nad záujmy ľudí, vytvorilo podľa neho nielen“redukciu demokracie”, ale spôsobilo aj “stagnáciu alebo pokles miezd”.

“Neoliberalizmus síce spôsobuje vo svete medzi pracujúcimi ľuďmi súťaž medzi sebou, ale umožňuje aj vysoký stupeň ochrany kapitálu. Takže napríklad práva duševného vlastníctva sú obrovskou daňou pre obyvateľstvo,” vysvetlil Chomsky, ktorý poznamenal, že napríklad krok Microsoftu priškrtiť technologické patenty, alebo systémy daňových únikov firmy Apple, sú prostriedkami upierania práv obyčajných ľudí.

Chomsky ako spoluautor významnej mediálnej štúdie Manufacturing Consent (Výroba súhlasu) z roku 1992 uviedol, že tieto zmeny boli zavřšené “indoktrináciou”, keď oponenti systému sú marginalizovaní a často dokonca označovaní ako “protiamerickí”.

“Okrem Spojených štátov nepoznám žiadnu inú, netotalitnú a neautoritársku krajinu, kde by tento koncept existoval. A je to veľmi pozoruhodný koncept. Ak totiž kritizujete politiku – ste anti-Američania,” uviedol americký filozof.

V súvislosti so situáciou, keď Spojené štáty nedávno vycúvali z dohody o klimatických zmenách, ktorú v roku 2015 podpísal vtedajší prezident Barack Obama, označil Chomsky stranu Republikánov ako krídlo divokého kapitalizmu smerujúce k pripasti. “Existovala počas histórie organizácia, ktorá sa venovala zničeniu ľudského života?” spýtal sa Chomsky odvolávajúc sa na politiku republikánov.

Tému uzatvoril tým, že zatiaľ čo svet sa s problémom pokúša niečo urobiť, Spojené štáty sa ťahajú k priepasti.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti