Nigel Farage: EÚ umožňuje teroristom slobodný pohyb

23.08.2017 | 10:02
  0
Voľný pohyb v rámci Európskej únie umožňuje teroristom bez problémov prekročiť medzinárodné hranice a páchať masové vraždy. Povedal to poslanec Európskeho parlamentu (EP) a bývalý šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage.

Po tom ako vodič dodávky, zrazil na barcelonskom bulvári Las Ramblas 18. augusta do viacerých ľudí, z ktorých 13 prišlo o život a viac ako 120 utrpelo zranenia, bezpečnostné zložky v eurobloku zintenzívnili svoje úsilie odhaliť teroristov napojených na tzv. islamský štát.

Katalánsky minister vnútra Joaquim Forn 21. augusta potvrdil, že podozrivým z útoku je 22-ročný Maročan Younes Abouyaaquoub, ktorého neskôr španielska polícia zabila. K ďalšiemu útoku autom došlo aj v meste Cambrils, kde zahynula jedna žena a viacero osôb utrpelo zranenia. Podľa polície za útokmi stála 12-členná teroristická bunka s väzbami na severošpanielske mesto Ripoll.

Britský politik v tejto súvislosti vyhlásil, že politika EÚ umožňuje teroristom, aby neboli odhalení. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter Farage pripomenul, že v rámci Únie sa môžu navyše voľne pohybovať.

“Voľný pohyb ľudí tiež znamená voľný pohyb teroristov,” napísal politik na Twitteri.

Voľný pohyb osôb bol zavedený po podpísaní Maastrichtskej zmluvy v roku 1992. Tá umožňuje občanom všetkých členských štátov Európskej Únie slobodu pohybu v rámci bloku.

Neskôr bola vytvorená schengenská zóna, ktorá umožňuje obyvateľom EÚ prekračovať hranice bez kontroly pasov.

Bývalý predseda UKIP, ktorý sa dlhodobo zasadzoval za odchod Veľkej Británie z Únie, dáva teroristické útoky v Španielsku do súvislosti s prisťahovalectvom a možnosťou voľného pohybu v rámci kontinentu.

“Existuje priama súvislosť a vzťah medzi počtom ľudí rôznych náboženstiev a kultúr, ktorých ste sem vpustili a počtom teroristických útokov,” vysvetlil Farage krátko po útokoch v rozhovore pre spravodajskú televíziu Fox News.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti