Neznámy muž hodil granát na veľvyslanectvo USA v Čiernej Hore

22.02.2018 | 11:34
  0
Páchateľ po svojom čine spáchal samovraždu.

Približne 0:30 lokálneho času hodil neznámy páchateľ granát na budovu amerického veľvyslanectva v hlavnom meste Čiernej Hory. Muž následne spáchal samovraždu odpálením druhého granátu.

Polícia začala vo veci vyšetrovanie a hľadá možný motív útočníka. Bezpečnostné zložky zablokovali ulicu, na ktorej sa okrem americkej ambasády nachádza aj národný bezpečnostný úrad Čiernej Hory. Bližšie podrobnosti ohľadne incidentu zatiaľ nie sú známe.

Americké veľvyslanectvo medzitým vydalo varovanie, v ktorom ľudí vyzvalo, aby sa tejto oblasti vyhli.

Diplomatická misia v Podgorici zrušila všetky vízové služby naplánované na štvrtok a uviedla, že služby pre amerických občanov budú k dispozícii „v núdzovom režime“.

Americké diplomatické misie sa stali terčom útokov po celom svete zo strany miestnych obyvateľov, ktorí nesúhlasia s americkou zahraničnou politikou. Tie najvážnejšie smrteľné útoky však vykonali teroristi.

Skupina iránskych študentov obsadila 4. novembra 1979 americké veľvyslanectvo v Teheráne, kde 444 dní zadržiavali 52 amerických občanov. Rozhnevaný dav vypálil 21. novembra 1979 americkú ambasádu v Pakistane a zabil pri tom dvoch amerických bezpečnostných dôstojníkov. Dôvodom boli správy, že USA sa podieľali na obsadení Veľkej mešity v saudskoarabskej Mekke. Rovnaký motív mal aj dav v Líbyi, ktorý zaútočil a zničil americkú diplomatickú misiu v Tripolise. Podobný osud postihol v roku 1983 aj ambasádu v Bejrúte, kde džihádisti odpálili bombu umiestnenú v aute, ktorá zabila 63 ľudí, vrátane 17 Američanov.

V roku 1998 boli simultánne v keňskom hlavnom meste Nairobia v prístavom meste Dar es Salaam v Tanzánii odpálené nákladné autá pred tamojšími diplomatickými misiami USA. O život prišlo 224 osôb.

Posledný útok na americké veľvyslanectvo sa odohral 11. septembra 2012 v líbyjskom Benghází. Medzi štyrmi americkými obeťami bol aj veľvyslanec Spojených štátov Christopher Stevens.

Zdroj: rt.com



Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti