New York Times písal o histórii amerického zasahovania do volieb v iných štátoch

19.02.2018 | 12:35
  0
K uvedenej téme sa vyjadril bývalý vysokopostavený príslušník CIA, ale aj pracovníci amerických univerzít.

V čase keď americkí demokrati obviňujú Rusov zo zasahovania do prezidentskej kampane, bývalí dôstojník americkej CIA tvrdí, že Spojené štáty už desaťročia zasahujú do volieb v iných krajinách.

Americký denník New York Times zverejnil v sobotu článok, v ktorom bývalí príslušníci CIA a niekoľko bádateľov skúmajúcich dlhé roky tajné operácie amerických spravodajských služieb tvrdia, že zasahovanie do volieb v iných štátoch nie je pre Spojené štáty nič výnimočné.

„Keď sa spýtate spravodajského dôstojníka, či Rusi porušili nejaké pravidlá alebo urobili niečo bizarné, odpoveď je, že v žiadnom prípade,“ povedal bývalý príslušník CIA Steven Hall, ktorý v spravodajskej službe šéfoval operáciam zameraných na Rusko.

Hall odišiel do dôchodku v roku 2015, po tridsiatich rokoch v aktívnej službe. Pre americké noviny potvrdil, že CIA sa nielen v minulosti, ale aj v súčasnosti angažuje v operáciách zameraných na iné štáty.

Loch Johnson z University of Georgia, ktorý sa už 40 rokov venuje štúdiu amerických spravodajských akcií v zahraničí priznal, že CIA týmto spôsobom využívala plagáty, brožúry a miestnu tlač zásobovala falošnými informáciami. Američania týmto spôsobom tvorili správy, ktoré zodpovedali agende USA.

Podľa výskumu Dova Levina z Inštitútu pre politiku a stratégiu univerzity Carnegie Mellon, medzi rokmi 1946 až 2000 zasahovali Spojené štáty vo voľbách v iných krajinách najmenej 81 krát, vrátane roku 2000 v Juhoslávii proti Slobodanovi Miloševičovi.

Tento počet však nezahŕňa vojenské prevraty riadené Američanmi alebo zmeny režimu v dôsledku intervencií zo strany USA, ktoré mali s demokraciou málo spoločného. Príkladom je napríklad podpora čilskeho diktátora Augusta Pinocheta po násilnom zvrhnutí prezidenta Salvadora Allendeho v roku 1973.

Najnovším príkladom je zvrhnutie líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, alebo prevrat na Ukrajine. Bývalý americký viceprezident Joe Biden vo svojich pamätiach priznal, že v roku 2014 požiadal bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukoviča, aby z funkcie odstúpil.

Zdroj: rt.com / nytimes.com




Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti