Netreba prenechávať priestor tým, ktorí ju chcú zničiť, povedal Macron o budúcnosti Európy

26.10.2018 | 19:07
  0
Európsky projekt sa podľa Macrona nedá porovnať s ničím iným, pričom podľa neho ide o „veľmi sofistikovaný demokratický projekt“.

Záležitosti ako migrácia alebo ochrana životného prostredia sa na európskej úrovni riešia vždy lepšie ako na národnej úrovni. Vyhlásil to dnes v Bratislave v rámci diskusie francúzsky prezident Emmanuel Macron.

To isté podľa neho platí napríklad o inováciách, keďže konkurencia v podobe Číny alebo Spojených štátov má k dispozícii miliardový, respektíve stámiliónový trh.

Porovnávať Brusel s Moskvou je neakceptovateľné

Európsky projekt sa podľa Macrona nedá porovnať s ničím iným, pričom podľa neho ide o „veľmi sofistikovaný demokratický projekt“. V minulosti bola Európa zjednotená väčšinou pod vládou jedného hegemonického štátu, súčasná je založená na rovnosti a „je majetkom ľudí“.

V diskusii o budúcnosti Európy podľa Macrona netreba prenechávať priestor tým, ktorí je chcú zničiť. „Niektorí sa pohrávajú s neakceptovateľnými ideami,“ povedal s tým, že takou je napríklad porovnávanie Bruselu s Moskvou.

„Brusel je slobodná voľba,“ zdôraznil s tým, že odporcovia zjednotenej Európy sa namiesto riešení pohrávajú s emóciami. Pokiaľ ide o Brexit, podľa Macrona išlo o symptóm zlyhania Európy. Zástancovia vystúpenia však podľa neho využili veľa nepravdivých argumentov a informácií. Zároveň zdôraznil, že mladí ľudia v Británii hlasovali za zotrvanie v únii.

Východ a Západ

Pokiaľ ide o delenia na východ a západ, pripomenul smernicu o vysielaní pracovníkov do zahraničia. Na túto smernicu vlani tlačil Paríž, krajiny Visegrádskej štvorky z nej neboli nadšené. Slovensko napokon s Francúzskom našlo spoločnú reč a našlo kompromis najmä v oblasti dopravy, aby minimalizovalo negatívny vplyv smernice na kamionistov. To, že sme našli kompromis, je podľa Macrona dôkaz, že nemá zmysel delenie na východ a západ.

Slovenský paradox

Hrozbou podľa Macrona je aj akási únava. „Občania si zvykli, Európsku úniu považujú za samozrejmosť, mier tu máme od nepamäti. Takéto rozmýšľanie dáva priestor tým, ktorí chcú Úniu zničiť. Dialógom chceme ukázať naše ambície,“ povedal Macron. Pellegrini a Macron v podobnom duchu odpovedali aj na otázku o voľbách do Európskeho parlamentu.

V tejto súvislosti Pellegrini hovoril o slovenskom paradoxe – teda, že Slováci patria ku krajinám, ktoré najviac dôverujú EÚ, ale takmer vôbec nechodia voliť. Verí, že otváranie európskych tém, tak, ako to robí Macron, pomôže dostať Slovensko z poslednej priečky v účasti vo voľbách do EP.

„Je dobré, ak si urobíme medzi sebou jasný poriadok a dáme jasno najavo, či považujeme EÚ, jej vývoj a integráciu za to najsprávnejšie riešenie, alebo chceme len polovičaté riešenie,“ povedal premiér s tým že je fér hovoriť o tom, že ak si zvolia ľudia určitého politika alebo stranu, aký to bude mať dopad na ďalší rozvoj a integráciu.

Pellegrini hovoril koho nevoliť

„Zvolením určitých strán môže dôjsť k zabrzdeniu ďalšieho rozvoja v EÚ. Je dobré pomenovávať veci pravými menami, aby nárast síl, ktoré chcú ohroziť EÚ, bol čo najmenší. Musíme urobiť všetko preto, aby sa ich tam dostalo čo najmenej, inak budeme mať problémy, ktoré možno dnes asi nevieme predvídať,“ povedal premiér na margo nárastu nacionalistov.

Macron dal za príklad Le Penovú

Macron dal za príklad jeho vlastnú krajinu, kde sa darí Národnému frontu – nacionalistka Marine Le Pen sa dostala s ním do druhého kola prezidentských volieb, majú početné zastúpenie aj v EP. „Je neakceptovateľné, aby niekoho zaujímala EÚ len vtedy, ak rozdáva peniaze,“ dodal Macron s tým, že nemožno si zatvárať oči pred nacionalistami – sú tu, sú veľkí, niekde dokonca vyhrávajú voľby.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti