Netanjahu obviňuje Sorosa z financovania protestov v Izraeli

06.02.2018 | 11:31
  0
Šéf izraelskej vlády sa tak svojim výrokom pripojil k podobným obvineniam zo strany Viktora Orbána.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že americký miliardár George Soros financuje kampaň, ktorej cieľom je zamedziť deportáciam tisícok afrických migrantov z krajiny. Ten však podobné obvinenia odmieta.

„George Soros taktiež financuje protesty. Keď Obama deportoval dva milióny narušiteľov, proti tomu nenamietal,“ povedal Netanjahu svojim ministrom.

Sorosov hovorca v reakcii na výrok izraelského šéfa vlády odmietol, že by miliardár financoval v krajine protesty. Poznamenal však, že Soros „je presvedčený o tom, že v súlade s Dohovorom o utečencoch z roku 1951 a medzinárodným právom je nesprávne násilne posielať žiadateľov o azyl naspäť do krajín, kde by mohli byť prenasledovaní alebo zabití“.

Izraelský denník Haaretz v tejto súvislosti pripomenul, že minulý rok odštartoval maďarský premiér Viktor Orbán kampaň proti Sorosovi. Miliardára obvinil z toho, že využíva „svoje bohatstvo, moc, vplyv a sieť mimovládnych organizácií" na presídlenie miliónov migrantov do Maďarska a Európskej únie.

Izraelský Úrad pre prisťahovalectvo začal v nedeľu vydávať oznámenia o vyhostení žiadateľov o azyl z Eritrey a Sudánu. Muži bez detí, ktorí požiadajú o obnovenie víz, dostanú svoje posledné vízum spolu s listom, v ktorom je uvedená výzva na opustenie krajiny v nasledujúcich šesťdesiatich dňoch. V opačnom prípade im hrozí väzenie.

Úrad im ako alternatívnu destináciu navrhuje Rwandu, alebo krajinu odkiaľ prichádzajú. Pred nastúpením do lietadla im má byť poskytnutý finančný príspevok vo výške 3500 dolárov.

Zdroj: haaretz.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti