Netanjahu na stretnutí s Orbánom ocenil postoj Maďarska k antisemitizmu

19.07.2018 | 12:51
  0
Maďarský premiér pripomenul, že Európu okrem antisemitizmu sužuje migrácia a terorizmus.

Maďarská vláda odmieta antisemitizmus a Židia v Maďarsku žijú bez strachu, povedal vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý sa v Jeruzaleme stretol s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. Informovala o tom agentúra MTI.

Rozvoj vzájomných vzťahov

V spoločnom tlačovom vyhlásení s Orbánom Netanjahu vyzdvihol, že návšteva maďarského premiéra je dôležitým krokom v bilaterálnych vzťahoch Izraela s Maďarskom, pričom Orbán reprezentuje aj krajiny Vyšehradskej štvorky (V4).

"V rozvoji vzájomných dvojstranných obchodných vzťahov je ukrytých mnoho možností," zdôraznil izraelský ministerský predseda.

Netanjahu hovoril aj o tom, že radikálny islam je nebezpečenstvom pre svet, pričom v islamskom svete je najväčším nepriateľom Irán.

Orbán podotkol, že s Netanjahuom majú totožný pohľad na niekoľko otázok 21. storočia, akými sú bezpečnosť, boj proti terorizmu, ochrana štátnych hraníc či problematika antisemitizmu v súčasnom období.

"Zhodli sme sa v tom, že bezpečnosť je najdôležitejšou otázkou, pričom každý národ má právo na svoju vlastnú bezpečnosť, ale aj povinnosť zabezpečiť túto bezpečnosť občanom svojho štátu," dodal Orbán.

Terorizmus a migrácia

Maďarský premiér poznamenal, že Európu sužuje migrácia i terorizmus a že voči týmto javom treba zasiahnuť.

Podľa slov maďarského ministerského predsedu sa v Európe objavili silné formy antisemitizmu modernej doby.

"Žijeme v období, keď v západnej Európe antisemitizmus stúpa, pričom v strednej Európe zas klesá," konštatoval Orbán a zdôraznil, že v Maďarsku platí aj naďalej nulová tolerancia voči antisemitizmu.

Orbán s delegáciou priletel na oficiálnu návštevu Izraela v stredu podvečer do Tel Avivu.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti