Nestrkajte nos do našich záležitostí, odkázal Francúzom predseda talianskej Ligy Severu

22.05.2018 | 13:40
  0
Francúzsky minister varoval Talianov, aby neohrozovali finančnú stabilitu eurozóny.

Predseda talianskej euroskeptickej strany Liga Severu reagoval na upozornenie francúzskeho ministra hospodárstva, ktorý budúcu taliansku vládu vyzval, aby sa držala európskych pravidiel aj v obave pred možnosťou neplnenia si dlhových záväzkov.

„Nech sa Francúzi starajú o Francúzsko a nech nestrkajú nos do cudzích záležitostí,“ uviedol vo svojej reakcii Matteo Salvini.

„Francúzsky minister varuje budúcu vládu: nerobte žiadne zmeny, lebo budú problémy. Ďalšia neprijateľná invázia. Nezískal som hlasy a dôveru, aby som nasledoval cestu chudoby, neistoty a prisťahovalectva: Taliani na pravom mieste!“ uviedol na Twitteri šéf Ligy Severu.

Francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire varoval budúcu taliansku vládu pred „rizikom nesplácania dlhu“ a hovoril tiež o ohrození finančnej stability eurozóny. Vo výmene názorov podporil Salviniho aj bývalý francúzsky minister dopravy Thierry Mariani.

„Má absolútne pravdu! Aj my by sme reagovali rovnako, keby nám nejaký taliansky minister alebo minister z inej krajiny diktoval akú máme robiť vo Francúzsku politiku,“ napísal Mariani na sociálnej sieti Twitter.

Požiadavky francúzskeho ministra prišli tesne pred tým, ako Liga Severu podpísala koaličnú dohodu o budúcej talianskej vláde s antisystémovým Hnutím piatych hviezd. Obe politické strany sa po viac ako dvoch mesiacoch rozhovorov dohodli na tom, že novým premiérom by mal byť univerzitný profesor Giuseppe Conte.

Matteo Salvini kritizoval minulý týždeň aj eurokomisára pre migráciu Dimitrisa Avramopoulosa, ktorý vyzval Talianov, aby v rámci migračnej politiky reflektovali politiku Bruselu. Šéf Ligy Severu to uznačil za zjavný pokus o zasahovanie do talianskych vnútorných záležitostí.

Bližšie v článku: Talianska Liga Severu ostro zaútočila na európskeho komisára

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti