Nespochybniteľná dominancia USA sa stáva minulosťou

03.04.2018 | 12:49
  0
V rozhovore pre noviny Kommersant to vyhlásil bývalý ruský ambasádor v Spojených štátoch.

Američania nie sú zvyknutí zaobchádzať s druhými s rovnakým rešpektom a snažia sa im vnútiť potrebu ich výnimočnosti, neuvedomujúc si, že veci sa zmenili. Vyhlásil to bývalý ruský veľvyslanec vo Washingtone Sergej Kisľak.

Diplomat v rozhovore pre ruský denník Kommersant povedal, že USA v súčasnosti prechádzajú „ťažkým obdobím adaptácie na nové zoskupenie síl a vplyvov vo svete“.

„Nespochybniteľná americká nadvláda a jej líderstvo sa stávajú minulosťou. Po ekonomickej stránke už napríklad Čína takmer predbehla Spojené štáty. Európa sa pomaly snaží hovoriť svojim vlastným politickým jazykom. Rusko sa zase dostalo z kolien, narovnalo ramená a preukázalo, že sa dokáže postaviť za svoje národné záujmy,“ vysvetlil ruský exveľvyslanec s tým, že kroky Ruskej federácie, ani jej vyjadrenia nie sú antiamericky zamerané.

„V prvom rade hovoríme iba o potrebe zabezpečiť naše národné bezpečnostné záujmy,“ poznamenal Kisľak, ktorý sa domnieva, že Američania sa v súčasnosti nachádzajú na križovatke. V tejto súvislosti povedal, že Spojené štáty „nie sú zvyknuté spolupracovať s ostatnými s rovnakým rešpektom a snažia sa ďalej presadzovať svoje výnimočné líderstvo. Zároveň sú si nie plne vedomí skutočnosti, že podmienky sa zmenili“.

„Preto je tu ich nafúkaná reakcia na našu nezávislosť, keď hovoria, že Rusko vzdoruje americkým záujmom takmer na celom svete,“ dodal diplomat.

Sergej Kisľak bol za ruského veľvyslanca v USA vymenovaný v roku 2008. Vo svojej funkcii pôsobil až do roku 2016, keď sa stal terčom vyšetrovania zo strany americkej FBI. Dôvodom boli údajné snahy Ruska ovplyvňovať prezidentskú kampaň v Spojených štátoch.

Zdroj: kommersant.ru / rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti