Nepoučujte nás o tom, čo máme robiť. Odkázal novému americkému veľvyslancovi nemecký diplomat

10.05.2018 | 13:02
  0
Amerického ambasádora v Nemecku ostro kritizovali.

Richard Grenell bol počas prvého dňa úradovania vo funkcii amerického veľvyslanca v Nemecku obvinený z prekročenia diplomatických hraníc, ako aj z urážky hostiteľského štátu. Dôvodom sú jeho vyhrážky adresované nemeckým firmám, aby odišli z Iránu.

Po zložení veľvyslaneckého sľubu a po tom, ako USA vycúvali z jadrovej dohody s Iránom, Grenell vo svojom príspevku na Twitteri napísal, že nemecké spoločnosti by mali ukončiť svoju činnosť v Iráne ešte predtým, ako ich zasiahnu americké sankcie. Nový americký ambasádor pripomenul, že nové sankcie Spojených štátov sú namierené na kľúčové odvetvia iránskej ekonomiky.

Veľvyslancov odkaz sa však nestretol s priaznivou odozvou a Grenell bol v Nemecku obvinený z arogancie a netaktného správania.

„Vysvetľujte politiku svojej krajiny a lobujte v hostiteľskej krajine - ale nikdy nehovorte hostiteľskej krajine, čo má robiť, ak sa chcete vyhnúť problémom,“ odkázal novému veľvyslancovi bývalý nemecký ambasádor v USA a Veľkej Británii - Wolfgang Ischinger.

Zväz nemeckého priemyslu (BDI) vo svojom stanovisku uviedol, že nedokážu pochopiť argumentáciu Grenellovej požiadavky.

„Nemecký priemysel kritizuje extrateritoriálne uplatňovanie sankcií, ako si to predstavujú Spojené štáty americké,“ píše sa ďalej vo vyhlásení BDI.

Grennelove vyhrážky nemeckým firmám odsúdili aj predstavitelia strany Zelených, ale aj predsedníčka vládnych sociálnych demokratov (SPD) Andrea Nahlesová.

„Nie je mojou úlohou učiť ľudí o umení diplomacie a zvlášť ak ide o amerického veľvyslanca. Zdá sa však, že potrebuje nejakú formu doučovania,“ uviedla Nahlesová.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti