Nemecký minister zahraničia: Európa sa už nemôže na USA spoliehať

16.07.2018 | 13:35
  0
Trump označil EÚ za jedného z mnohých nepriateľov, ktoré Spojené štáty majú.

Európa sa už na Spojené štáty nemôže naplno spoliehať, a vzťahy s Washingtonom sa tak musia prispôsobiť novým podmienkam. V reakcii na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v nedeľu Európsku úniu označil za jedného z mnohých nepriateľov svojej krajiny, to dnes uviedol nemecký minister zahraničia Heiko Maas. Vyzval, aby vo vzťahu k USA Európska únia vystupovala sebavedome a suverénne.

„Nemôžeme sa na Biely dom už plne spoliehať,“ povedal Maas v rozhovore poskytnutom mediálnej skupine Funke. „Aby sme mohli partnerstvo s USA zachovať, musí byť prispôsobené,“ do­dal.

Jasným dôsledkom novej situácie vo vzťahoch Európy so Spojenými štátmi musí byť podľa šéfa nemeckej diplomacie to, že EÚ sa musí ešte viac stmeliť. Jedine „sebavedomá a suverénna“ Európa môže podľa neho „absurdným“ tweetom a slovným výpadom amerického prezidenta čeliť.

Podľa Maasa Trumpove výroky opäť dokázali, „ako širokým sa stal politický Atlantik od doby, čo sa stal Donald Trump prezidentom“.

Trump v nedeľu označil Európsku úniu za jedného z mnohých nepriateľov, ktoré Spojené štáty majú. Dodal, že na mysli má najmä oblasť obchodu. Za nepriateľa „v určitých ohľadoch“ označil aj Rusko a za nepriateľa v hospodárskej oblasti tiež Čínu. Trump si opakovane sťažuje na obrovský obchodný deficit, ktorý majú Spojené štáty s EÚ, najmä s Nemeckom.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti