Nemecký minister vnútra kvôli úplatkom za udelenie azylu nariadil audit v migračnej agentúre

17.05.2018 | 14:51
  0
Škandál s neoprávneným udeľovaním azylu vypukol v Nemecku v apríli.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer vo štvrtok oznámil, že poveril najvyšší spolkový auditorský úrad preskúmať činnosť Spolkovej agentúry pre migráciu a utečencov (BAMF) a ministerstva vnútra ohľadne kauzy s prijímaním úplatkov pri udeľovaní azylu utečencom.

Škandál vypukol v Nemecku minulý mesiac po tom, ako sa ukázalo, že bývalý úradník regionálneho úradu migračnej agentúry v Brémach a jeho štyria ďalší kolegovia zobrali úplatky za udelenie azylu približne 1 200 utečencom, napriek tomu, že nespĺňali kritériá.

Predpokladá sa, že azyl mohol byť udelení aj stovkám príslušníkom irackej vetvy islamskej sekty jezídov v rokoch 2013 až 2017 napriek tomu, že nemali nárok na azyl v Nemecku.

Z dôvodu nestability spôsobenej občianskou vojnou v Sýrii a aktivitou teroristickej skupiny islamský štát sa do Európy presunuli stovky tisíc migantov. Nemecko sa pre týchto utečencov z Blízkeho východu stalo hlavnou destináciou.

Podľa správy Spolkovej agentúry pre migráciu a utečencov (BAMF) prišlo do krajiny od roku 2014 do roku 2016 viac ako jeden milión žiadateľov o azyl, čo je najviac spomedzi všetkých krajín v Európskej únii. V dôsledku prílivu migrantov boli nemecké orgány prinútené sprísniť kontrolu migrácie.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti