Nemecký minister sa stal obeťou vlastného zákona, ktorý cenzuruje internet

10.01.2018 | 10:25
  0
Twitter zmazal jeho nenávistný príspevok.

Nemecký minister spravodlivosti sa stal sám obeťou zákona, ktorý v snahe zamedziť šíreniu nenávisti a falošných správ na sociálnych sietiach vypracoval. Jeho príspevok na sociálnej sieti Twitter bol po viacerých sťažnostiach vymazaný. Uviedol to nemecký denník Bild.

Príspevok, v ktorom Thila Sarrazina - autora knižky o moslimských imigrantov označil za idiota, bol zverejnený ešte v roku 2010, keď Heiko Maas ešte nebol ministrom.

Maas pre denník Bild uviedol, že od spoločnosti Twitter nedostal žiadnu informáciu, prečo bol uvedený príspevok odstránený. Dodal však, že určité veci by už teraz na sociálnej sieti nezverejnil.

„Počas posledných rokov som sa poučil,“ dodal autor legislatívy, ktorú kritici označujú za obmedzovanie slobody prejavu.

Zákon, ktorý schválil v júni 2017 nemecký parlament vstúpil do platnosti 1. januára tohto roku. Na jeho základe musia byť všetky príspevky na sociálnych platofromách obsahujúce nenávistné prejavy alebo propagujúce terorizmus  vymazané. V prípade porušenia zákona môžu úrady uložiť pokutu až do výšky 50 miliónov eur.

Sociálne siete ako Facebook a Twitter musia kontroverzný obsah vymazať do siedmich dní a v špecifických prípadoch do 24 hodín.

Nemecká vláda medzičasom oznámila, že je pripravená kontroverzný zákon zmeniť a doplniť. Hovorca vlády Steffen Seibert uviedol, že vláda si dala šesť mesiacov, aby fungovanie novej legislatívy zhodnotila.

Spolková vláda v Berlíne prijala tvrdé opatrenia po náraste nenávistných prejavov, ktorých intenzita sa zvýšila po príchode viac ako jedného milióna žiadateľov o azyl v roku 2015.  Zákon je všeobecne považovaný ako jeden z najtvrdších na svete.

Podpredsedníčka antiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Beatrix von Storchová bola tento rok prvou verejne známou obeťou novej legislatívy. Facebook a Twitter zmazal jej príspevok, v ktorom kritizovala kolínsku políciu za jej novoročný vinš zvrejnený na Twitteri v arabčine.

„Čo sa to preboha v našej krajine deje? Prečo polícia tweetovala v arabčine? Chcete tým upokojiť barbarské hordy moslimských mužov, ktorí tu znásilňujú,“ reagovala Storchová.

Niekoľko politických strán vrátane AfD, liberálnej FDP, ľavicovej Die Linke, ale aj sesterská strana Merkelovej CDU - bavorská CSU chcú, aby bol zákon zrušený alebo zmenený. Sociálny demokrati SPD, ktorý na funkciu ministra spravodlivosti nominovali Maasa, však zákon bránia.

Zdroj: thelocal.de


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti